TOP

“ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΗ ΜΕ ΠΙΕΖΕΤΕ;”

Χαίρετε ονομάζομαι Έφη και είμαι 35 ετών. Είναι η πρώτη φορά που απευθύνομαι σε τέτοια στήλη, για αυτό και ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για το νήμα των σκέψέων μου.  Από μικρή θυμάμαι όλες τις φίλες μου να ονειρεύονται να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια, όνειρα που για τις περισσότερες από τις φίλες μου πραγματοποιήθηκαν! Εγώ θυμάμαι, πως δε συμμεριζόμουν τη χαρά τους και πως ουδέποτε εξέφρασα την επιθυμία να κάνω οικογένεια, αλλά πάντα έλεγα πως όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω πετυχημένη. Πράγματι, σπούδασα και κατάφερα με πολλούς κόπους και θυσίες να γίνω πετυχημένη στον κλάδο των πωλήσεων, όπου και απασχολούμαι. Πριν από μια βδομάδα μάλιστα ήταν τα γενέθλιά μου και πέρα από τις τετριμμένες ευχές, γνωστοί, συνάδελφοι, φίλοι και πρωτίστως συγγενείς μου ευχήθηκαν «Άντε και με ένα καλό παιδί και του χρόνου διπλή». Κάθε χρόνο λοιπόν την ημέρα των γενεθλίων μου αισθάνομαι σαν θηλιά που σφίγγει λίγο περισσότερο από πέρσι, τη συγκεκριμένη ευχή. Κατακλύζομαι πιο συγκεκριμένα από σκέψεις και με βασανίζουν αυπνίες κάθε χρόνο λίγες ημέρες πριν από τα γενέθλιά μου, ακριβώς λόγω της προσδοκίας των γύρω μου να ανταποκριθώ σε αυτό που θεωρούν εκείνοι το ιδανικό. Δεν είναι ότι δεν αγαπώ τα παιδιά, είμαι θεία δύο αξιολάτρευτών διδύμων, είμαι νονά δύο χαριτωμένων κοριτσιών και προσπαθώ να διατηρώ καλές σχέσεις μαζί τους, απλώς ποτέ δεν ένιωσα την ανάγκη, το μητρικό φίλτρο που λένε, να αποκτήσω δικά μου παιδιά. Από την άλλη γνωρίζω πως οι γονείς μου αδημονούν να με δουν παντρεμένη και μάνα, όπως συνέβη με τη μικρότερη αδελφή μου. Δε θέλω φυσικά να τους στενοχωρήσω, αγαπώ πολύ τους γονείς μου και αναγνωρίζω τις στερήσεις που βίωσαν προκειμένου να με σπουδάσουν και να με μορφώσουν, αισθάνομαι όμως βαρύ σαν μολύβι στους ώμους μου τον πόθο τους να με δουν όσο είναι ακόμη εν ζωή παντρεμένη και μητέρα. Πολλές φορές νιώθω τυψεις, ότι δεν είμαι καλή κόρη, ότι δεν είμαι καλός άνθρωπος, ότι είμαι αχάριστη και κακομαθημένη που δε λέω να ανταποκριθώ στις επιθυμίες των γονιών μου, και σκέφτομαι να ενδώσω στις επιθυμίες τους και να τους χαρίσω όσα περιμένουν από μένα. Άλλωστε η θυσία δεν είναι το υπέρτατο δείγμα αγάπης; Να σας υπογραμμίσω στο σημείο αυτό πως είμαι εγγονή ιερέα και πως τόσο οι γονείς μου όσο και εγώ και η αδελφή μου γαλουχηθήκαμε με το χριστιανικό ιδεώδες.

Ε.Κ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητή Έφη, αν και δεν θέτεις καμία ερώτηση, καταλαβαίνω ότι το αυτό που σε απασχολεί είναι «αν κάνεις σωστά που δεν έγινες μάνα (γιατί απλά δεν θέλεις) όταν όλοι γύρω σου, αυτό περιμένουν από σένα».

Καταρχάς θα απαντήσω στο ερώτημα που νομίζω ότι θέτεις και μετά θέλω να επισημάνω κάποια πράγματα που μου κάνανε εντύπωση.

Δυστυχώς δεν είσαι η μόνη που βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που βιώνουν παρόμοια πίεση με αυτή που νιώθεις εσύ. Οπότε πρέπει να γράψω τα αυτονόητα για να τα κατανοούμε, να τα δεχόμαστε και να μας γίνουν βίωμα.

ΚΑΝΕΝΑΣ άνθρωπος δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει κάτι που δεν θέλει επειδή αυτό περιμένουν οι άλλοι από αυτόν. Οπότε δεν είσαι υποχρεωμένη, απέναντι σε κανέναν, να κάνεις κάτι που δεν θέλεις. Αν δεν θέλεις να παντρευτείς και να κάνεις παιδιά τότε δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα από τα δύο.

Το ότι δεν «ένιωσες το μητρικό φίλτρο» δεν σημαίνει ότι δεν θα το νιώσεις ποτέ. Κάποια στιγμή στο μέλλον μπορεί να έρθει η ώρα που θα θελήσεις να γίνεις μητέρα. Και τότε θα το κάνεις γιατί το θέλεις εσύ και όχι ο οικογενειακός & κοινωνικός περίγυρος. Θα το κάνεις γιατί είναι εσωτερική σου ανάγκη. Και αυτός είναι ο σωστότερος λόγος για να γίνει μια γυναίκα, μητέρα. Γιατί το θέλει και πηγάζει από μέσα της.

Αλλά μπορεί και να μην νιώσεις ποτέ την ανάγκη να γίνεις μάνα. Υπάρχει και αυτή η πιθανότητα. Και πάλι δεν θα έχεις κάνει κάτι λάθος. Θα έχεις αποφασίσει εσύ για την ζωή σου και όχι ο οικογενειακός & κοινωνικός περίγυρος. Ζούμε σε μια ελεύθερη κοινωνία και όλοι μας έχουμε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού (ή τουλάχιστον θα έπρεπε όλοι να το έχουμε).

Πριν, όμως, κλείσω θέλω να σχολιάσω και κάποια πράγματα που μου κάναν εντύπωση στο γράμμα σου.

Όπως γράφεις, «Από μικρή έλεγες ότι θέλεις να γίνεις πετυχημένη» και τελικά σπούδασες και με πολλούς κόπους και θυσίες έγινες πετυχημένη στον κλάδο σου. Πρέπει να πω ότι ανήκεις σε μια μικρή κάστα ανθρώπων που έχουν εκπληρώσει το παιδικό τους όνειρο. Προς το τέλος του γράμματος σου όμως, γράφεις «νιώθω τύψεις, ότι δεν είμαι καλή κόρη, ότι δεν είμαι καλός άνθρωπος, ότι είμαι αχάριστη και κακομαθημένη».

Γιατί πιστεύεις ότι δεν είσαι καλή κόρη και δεν είσαι καλός άνθρωπος επειδή δεν κάνεις αυτό που θέλουν οι γονείς σου;

Και όχι μόνο το πιστεύεις αλλά τους αναγνωρίζεις και θυσίες και στερήσεις! Όλος ο περίγυρος σου, σε έχει βάλει στη διαδικασία να πιστεύεις ότι από τη στιγμή που δεν κάνεις αυτό που θέλουν αυτοί τότε δεν είσαι καλή κόρη και καλός άνθρωπος. Και εσύ τελικά το πιστεύεις και το δέχεσαι για τον εαυτό σου.

Μπορεί να έγινες επιτυχημένη επαγγελματίας αλλά θέλεις «δουλειά» ακόμα για να γίνεις εξίσου επιτυχημένος άνθρωπος. Οχύρωσε τον εαυτό σου και την προσωπικότητα σου για να μην χρειάζεται να νιώθεις τύψεις για το «θέλω» των άλλων πάνω σου. Ο πόθος των γονιών σου να σε δουν παντρεμένη και με παιδί είναι δικό τους πρόβλημα. Όχι δικός σου. Εκτός και αν θεωρούν ότι δεν μπορείς να σταθείς μόνη σου σαν προσωπικότητα, οπότε ξαναγυρνάμε πάλι στο ότι θέλεις δουλειά για να γίνεις επιτυχημένος άνθρωπος.

Προσπάθησε να δεις μήπως στην προσπάθεια σου να γίνεις επιτυχημένη επαγγελματίας, έχεις παραμελήσει την Έφη! Την έχεις ντύσει με την επαγγελματική επιτυχία αλλά την έχεις απροστάτευτη σαν άνθρωπο και προσωπικότητα. Αν συμβαίνει αυτό τότε οι γονείς σου το βλέπουν και γι’ αυτό θέλουν να σε δουν με οικογένεια. Γιατί νομίζουν ότι έτσι θα είσαι πιο προστατευμένη σαν άνθρωπος.

Όπως και να έχει, όμως, το θέμα «ψάξε και ισχυροποίησε» την Έφη.

Και τέλος, «η θυσία είναι το υπέρτατο δείγμα αγάπης» μόνο στο χριστιανικό ιδεώδες, μέσα στο οποίο μεγάλωσες. Στη περίπτωση σου η απάντηση είναι ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ

ΠΑΥΛΟΣ Π.

Πολλοί πιστεύουν οτι η αγάπη είναι το υπερτατο αγαθό. Ξεχνούν, όμως, τη βοήθεια. Ανιδιοτελής βοηθεια απο ανθρώπους για ανθρώπους.

Το σημαντικό με τα προβλήματα είναι να τα λύνεις. Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στο [email protected] ,

αρκεί να είστε προετοιμασμένοι για απαντήσεις που δεν θα σας χαϊδέψουν τα αυτιά και προσδεθείτε διαβάζοντας τις απαντήσεις στη στήλη THESSAπαντήσεις του thessculture.gr.

Οι απαντήσεις δε θα είναι επώνυμες.Θα χρησιμοποιούνται τα αρχικά σας ή κάποιο ψευδώνυμο που έχετε επιλέξει.

 Το life coaching δεν είναι και δεν υποκαθιστά την ψυχοθεραπεία.