ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ “ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΗΟΥΣ” ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΕΝΤΟΥΡΑ
Κριτική:Ευθύμιος Ιωαννίδης
Η εποχή μας έχει χαρακτηριστεί ως εποχή έντονων αντιφάσεων και αυτό γιατί, ενώ βιώνουμε έναν αιώνα τεχνολογικών επιτευγμάτων και επιστημονικής εξέλιξης, παράλληλα ζούμε στην εποχή των αντι-αξιών από την άποψη ότι το ηθικοπνευματικό έρμα του σύγχρονου ανθρώπου έχει εν γένει εκτοπιστεί, ενώ οι ανθρώπινες σχέσεις διέρχονται κρίση. Δείγμα αυτής της κρίσης που εμφωλεύει εδώ και καιρό είναι η ανεργία, η φτώχεια, η εξαθλίωση, η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα και γενικότερα η έλλειψη της αναγκαίας ασφάλειας και της απαραίτητης σταθερότητας που έχει ακραγγίξει όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας.
Όλο και συχνότερα ωσαύτως, τα τελευταία ιδίως χρόνια ακούμε πολίτες να διαμαρτύρονται για τη χειροτέρευση της ποιότητας ζωής, ειδικά στα αστικά μεγάλα κέντρα. Και ενώ φαντάζει παράδοξο, εφόσον η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ και θα έπρεπε να έχει επιλύσει επί της ουσίας αυτά τα προβλήματα ζωής, φαίνεται εντέλει πως αυτή διαδραματίζει έναν υποδόρια σημαίνοντα ρόλο στη συντήρηση της ζοφερής κατάστασης που βιώνουμε.
Η ερεβώδης εντούτοις και ανήλιαγη εποχή που ζούμε διψά διακαώς για κατανόηση, εφόσον δίχως αναγνώριση και αποδοχή είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί επαρκώς και προϊόντος του χρόνου να λάμψει εκ νέου. Τα ορόσημα βέβαια της νέας, επικείμενης και εν πολλοίς προσδοκώμενης εποχής είναι πλέον ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Πολλές φορές, ωστόσο, αποδεικνύεται δύσκολο να τα διακρίνουμε. Για τον σκοπό αυτό έχουν άλλωστε επιστρατευτεί κατά καιρούς από αγωνιστές και μη του λαϊκού κινήματος πολλά μέσα μεταξύ των οποίων και τα βιβλία. Ένας μάλιστα κρίκος της αλυσίδας που οδηγεί στην επίγνωση των αιτιών της παρούσας δυσβάστακτης κατάστασης είναι και το περιεχόμενο του μυθιστορήματος «Στην εποχή της Ηούς» του Γιάννη Βεντούρα.
Στο βιβλίο πιο συγκεκριμένα του οικονομολόγου και συγγραφέα Γιάννη Βεντούρα παρακολουθούμε τρεις γενιές να είναι αντιμέτωπες με τα προβλήματα της επιβίωσης, να παίρνουν δύσκολες αποφάσεις και να πορεύονται στο δύσβατο μονοπάτι της ζωής.Ο Πέτρος, ένας καθημερινός, απλός άνθρωπος, μέσα στη δίνη της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 2009, αδυνατεί να αντιληφθεί σε βάθος τις αιτίες που καταστρέφουν τη ζωή του. Συνειδητοποιεί, ωστόσο, ότι παρόλο που έχουν αλλάξει οι συνθήκες και τα δεδομένα, αντιμετωπίζει επί της ουσίας τα ίδια αποτρόπαια προβλήματα που βίωναν ο πατέρας και ο παππούς του. Βρίσκεται επιπλέον σε δίλημμα, αναφορικά με το ποιον δρόμο να ακολουθήσει. Πρέπει επομένως να αποφασίσει με ποιους θα πορευτεί και ποιους θα αρνηθεί στο ταξίδι της ιδεολογικοπολιτικής αυτοανακάλυψής του.
Γραμμένο από μια πένα «δροσερή», δεν επιδιώκει τον εντυπωσιασμό, αλλά επιλέγει με γλώσσα κατανοητή και ανεπιτήδευτη να ενημερώσει, να εξηγήσει, να αποδείξει και να προτείνει λύση. Ο συγγραφέας με το βιβλίο «Στην εποχή του Ηους» μέσα από τις αφηγήσεις των ηρώων του μας χαριτώνει με τον πολύτιμο μίτο ώστε να μη χαθούμε μεσα στον πάντα γοητευτικό, πλην επικίνδυνο για το είναι μας λαβύρινθο της καπιταλιστικής μυθολογίας. Πρόκειται για ένα βιβλίο εξαιρετικά επίκαιρο και ταυτόχρονα διαχρονικό. Ένα πολύτιμο «εργαλείο» ώστε να κατανοήσουμε όσα συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο και στην Ελλάδα, αλλά και γιατί συμβαίνουν, αυστηρώς κατάλληλο τόσο για τους θιασώτες του ρεαλιστικού και τεκμηριωμένου λόγου όσο και της ουτοπίας.
Το βιβλίο «Στην εποχή της Ηούς» (2020) του οικονομολόγου- συγγραφέα Γιάννη Βεντούρα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ατέχνως
Κριτική:Ευθύμιος Ιωαννίδης
Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας Thess culture.gr. Aγαπώ πολύ τη μουσική, τις τέχνες, την ανάγνωση και το θέατρο, ενώ συνεντεύξεις μου και κριτικές μου έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον ηλεκτρονικό τύπο. Διαχειρίζομαι παράλληλα τις σελίδες «Ορθογραφία και ορθοέπεια», «Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία» και υπήρξα επί πολλά έτη ενεργό μέλος και συντονιστής στις λέσχες ανάγνωσης των βιβλιοθηκών του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου.