TOP

ΑΓΧΟΣ


Άρθρο της Ελένης Καλαϊτζή

Άγχος: πώς μπορώ να το διαχειριστώ;

7:00 το πρωί. Το ξυπνητήρι χτυπάει σαν δαιμονισμένο κι ο καθημερινός μαραθώνιος ξεκινά.

Να ετοιμαστώ γρήγορα για τη δουλειά, να μην κάνω κάποιο λάθος, να προλάβω ανοιχτά τα μαγαζιά πριν πάω σπίτι το μεσημέρι, να φτιάξω φαγητό, να κλείσω εκείνη την καλή συμφωνία, να γράψω καλά στις εξετάσεις να να να……

Συγκεχυμένες πληροφορίες στο κεφάλι μας. Ένα χάος που είναι δύσκολο να το διαχειριστούμε. Η ζωή μας σαν ένα γρήγορα τρένο που πρέπει συνεχώς να τρέχουμε για να το προλάβουμε.

Μιλάμε λοιπόν για το ΑΓΧΟΣ. Κάθε άνθρωπος, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται έρχεται αντιμέτωπος με κάποιες υποχρεώσεις κι ευθύνες. Ωστόσο, στη σύγχρονη εποχή, φαίνεται ότι η ζυγαριά των ευθυνών που αναλαμβάνουμε κι αυτών που μπορούμε να αντέξουμε αρχίζει και γέρνει ενάντια στην ψυχική μας υγεία. Το ψυχολογικό άγχος μοιάζει με το φόβο.

Είναι σαν να αισθανόμαστε ένα επικείμενο κίνδυνο κι αποτελεί ένα συναίσθημα που σίγουρα προκαλεί δυσφορία. Σε κάποιες περιπτώσεις, το άγχος μπορεί να είναι εποικοδομητικό, κρατώντας κάποιον σε εγρήγορση και εντείνοντας την προσπάθεια του ώστε να πετύχει τον επιθυμητό στόχο. Για παράδειγμα, όλοι σχεδόν  είχαμε άγχος στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Για κάποιους, το άγχος αυτό ήταν δημιουργικό, καθώς ενέτεινε τις προσπάθειες τους, κρατούσε το μυαλό τους σε εγρήγορση και τους προετοίμαζε ώστε να αποδώσουν το μέγιστο δυνατό την κατάλληλη στιγμή.

Δυστυχώς όμως υπήρχε κι η άλλη πλευρά. Για κάποιους, το άγχος εκείνης της περιόδου ήταν καταστροφικό. Τους αποπροσανατόλιζε από το στόχο τους, αποσυντόνιζε την προσπάθεια τους, ενώ την κρίσιμη στιγμή, τη στιγμή των εξετάσεων λειτούργησε σαν κουρτίνα, η οποία κάλυψε όλα αυτά που με κόπο είχαν μάθει, με αποτέλεσμα να θολώσει το μυαλό τους και να μην αποδώσουν.

Πόσο εύκολο είναι όμως να διατηρήσουμε τα επίπεδα του άγχους μας σε τέτοιο επίπεδο ώστε να λειτουργεί υπέρ μας; Σίγουρα δεν είναι και πολύ εύκολο, ωστόσο όλοι μας μπορούμε να κάνουμε μια προσπάθεια για να το πετύχουμε:

  • Χαλάρωσε!

Τι σημαίνει αυτό; Δε γίνεται να τα λύσεις όλα ταυτόχρονα και μέσα σε 10 λεπτά. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου. Όταν βλέπεις ότι πιέζεσαι πάρε βαθιές ανάσες και προσπάθησε να αδειάσεις το μυαλό σου. Κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, βγες μια βόλτα, διάβασε ένα βιβλίο, ασχολήσου δηλαδή με μια δραστηριότητα που σε χαλαρώνει και μη σκέφτεσαι τίποτα.

  • Βάλε προτεραιότητες στις υποχρεώσεις σου

Σίγουρα όλα αυτά που έχεις να κάνεις δεν έχουν τον ίδιο βαθμό σημαντικότητας. Επομένως, θέσε μια σειρά σύμφωνα με την οποία πρέπει να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις σου. Έτσι, θα έχεις στο μυαλό σου ένα βήμα τη φορά. Επίσης, υπογράμμισε αυτές που είναι πολύ σημαντικές για σένα και πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε. Για παράδειγμα, μπορείς να γράφεις κάθε βράδυ τι έχεις να κάνεις την επόμενη μέρα ξεκινώντας από τις πρωινές υποχρεώσεις και υπογραμμίζοντας αυτές που είναι απαραίτητες. Με αυτόν τον τρόπο θα διαπιστώσεις ποιες υποχρεώσεις είναι πραγματικά σημαντικές και ποιες ακόμα κι αν δεν πραγματοποιηθούν δεν τρέχει και τίποτα…

  • Διώξε τον πανικό!

Ας επιστρέψουμε στο παράδειγμα με τις πανελλαδικές εξετάσεις: διάβασες όλη τη χρονιά, προσπάθησες κι έρχεται η στιγμή να γράψεις. Είτε δυσκολεύεσαι, είτε πέφτουν θέματα που δεν είχες διαβάσει πολύ καλά, το αποτέλεσμα είναι να μην γράψεις τα μόρια που περίμενες και να μην περάσεις στην επιθυμητή σχολή. Ε, και λοιπόν; Τι έγινε; Είτε μπορείς να ξαναδώσεις την επόμενη χρονιά είτε μπορείς να διαλέξεις μια σχολή από αυτές που έχουν τα μόρια που έγραψες. Υπάρχουν λοιπόν κι άλλες δυνατότητες. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, σκέψου το χειρότερο σενάριο. Θα δεις ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, αν κάτσεις και το δεις πιο λογικά το θέμα, το άγχος που νιώθεις είναι πολύ περισσότερο από αυτό που «απαιτεί» η κατάσταση. Λύσεις υπάρχουν!

  • Ισορρόπησε τη ζυγαριά

Αν ακόμα και μετά τις προσπάθειες διαχείρισης του άγχους σου βλέπεις ότι δεν υπάρχει αποτέλεσμα, τότε μάλλον πρέπει να αδειάσεις λίγο το φορτίο. Μην ξεχνάς πως σκοπός της ζωής μας είναι να είμαστε ευτυχισμένοι και πως τα πράγματα που αναλαμβάνουμε να κάνουμε πρέπει να μας αφήνουν με ένα θετικό συναίσθημα. Ελάφρυνε λοιπόν λίγο το πρόγραμμα σου. Θα δεις ότι με αυτόν τρόπο θα ευχαριστιέσαι περισσότερο αυτά που κάνεις, αφού το άγχος έχει τη δύναμη να μας κάνει να είμαστε δυσαρεστημένοι ακόμα και με δραστηριότητες που αγαπάμε.

Μην ξεχνάς ότι το άγχος είναι υπεύθυνο και για αρκετά σωματικά συμπτώματα Φρόντισε τον εαυτό σου και μην τον φορτώνεις με πράγματα που δεν μπορεί να αντέξει. Αν ωστόσο η κατάσταση παραμένει δύσκολη για σένα και συνειδητοποιείς ότι δεν μπορείς να την εξομαλύνεις, μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από ειδικό. Το άγχος είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να φτάσει σε τόσο έντονο βαθμό, που να καθιστά το άτομο δυσλειτουργικό. Επιπλέον, μπορεί να συνυπάρχει και με διαταραχές όπως η κατάθλιψη. Μην το αφήνεις λοιπόν να κυριαρχήσει στη ζωή σου!


Σύνταξη:Ελένη Καλαϊτζή

Ποια είναι η Ελένη

Ήρθε λοιπόν η ώρα να γνωριστούμε! Είμαι η Ελένη, 26 χρονών και κατάγομαι από το Λαγκαδά/Θεσσαλονίκης. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας ΑΠΘ και φέτος ολοκληρώνω το Μεταπτυχιακό μου στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία με κατεύθυνση Κλινική Νευροψυχολογία. Αγαπώ πολύ τα βιβλία και το γράψιμο. Η θεματολογία της στήλης αφορά τον τομέα της Ψυχολογίας, έχω διάφορες ιδέες και είμαι ανοιχτή και σε ιδέες δικές σας, σε θέματα που θα σας ενδιέφερε να διαβάσετε