TOP

Καταθλιψη: η ψυχικη ασθενεια του συγχρονου κοσμου

Άρθρο της Ελένης Καλαϊτζή

Η κατάθλιψη είναι μια συχνή ψυχική διαταραχή, η οποία στις μέρες μας ανθίζει λόγω των ρυθμών και των απαιτήσεων της ζωής. Μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή και σίγουρα προκαλεί δυσφορία στο άτομο που τη βιώνει. Πολλοί από εμάς έχουμε έρθει αντιμέτωποι με την κατάθλιψη είτε άμεσα, είτε έμμεσα σε περίπτωση που τη βίωσε ένα κοντινό μας πρόσωπο. Είναι μια δύσκολη και ψυχοφθόρα κατάσταση, η οποία δυστυχώς μπορεί να καταστεί και χρόνια. Ποια είναι όμως τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν για την ύπαρξη κατάθλιψης;

Αλλαγές στη διάθεση

Το πιο κοινό σύμπτωμα: οι άνθρωποι με κατάθλιψη βιώνουν την καθημερινότητα σαν μια ανάβαση βουνού. Δραστηριότητες από τις οποίες αντλούσαν ευχαρίστηση φαντάζουν πλέον «αγγαρείες» και για την πραγματοποίηση τους πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια, ενώ πλέον δεν είναι ευχάριστες. Η περάτωση της καθημερινής εργασίας αποτελεί έναν άθλο και είναι πιθανόν να υπάρχει μείωση της αποτελεσματικότητας του ατόμου. Η φροντίδα του εαυτού και του σπιτιού περνούν σε δεύτερη μοίρα, καθώς πλέον συγκαταλέγονται στις δραστηριότητες που δεν είναι απαραίτητες. Ένα άτομο που βιώνει λοιπόν κατάθλιψη, δεν έχει πλέον την ίδια διάθεση να πάει στον κινηματογράφο με τους φίλους του, κάτι το οποίο αποτελούσε την αγαπημένη του δραστηριότητα μέχρι πρότινος, η συνέπεια και η αποτελεσματικότητα στην εργασία του είναι πλέον ένας αγώνας δρόμου, ενώ παραμελεί τον εαυτό του αμελώντας για παράδειγμα να κάνει μπάνιο καθημερινά, καθώς και καθημερινές δραστηριότητες όπως μαγείρεμα, καθαριότητα κτλ. Για έναν άνθρωπο με κατάθλιψη είναι δύσκολο να αντλήσει χαρά ακόμα και από πολύ χαρμόσυνα γεγονότα, όπως για παράδειγμα τη γέννηση ενός παιδιού ή έναν γάμο κάτι το οποίο είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για τους οικείους του.

Αλλαγές στην όρεξη

Ένα σύνηθες σύμπτωμα του ατόμου με κατάθλιψη είναι η μείωση ή αύξηση της όρεξης. Το φαγητό λοιπόν, δύναται να λειτουργήσει ως «παρηγοριά», αλλά είναι πιθανόν  να υπάρχει στροφή προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή την αποφυγή του. Αυτό βέβαια συνεπάγεται με μείωση ή αύξηση του βάρους ανάλογα με τη συμπεριφορά που θα υιοθετήσει ο καθένας.

Αλλαγές στον ύπνο

Η ποιότητα του ύπνου είναι ακόμα ένα θύμα της κατάθλιψης. Για ένα άτομο με κατάθλιψη το πρωινό ξύπνημα είναι μια δύσκολη διαδικασία, καθώς σημάνει την έναρξη της μέρας κι άρα των δυσκολιών που έχουν να αντιμετωπίσουν εξαιτίας της ασθένειας. Είναι λοιπόν σύνηθες, ένα άτομο με κατάθλιψη να αυξήσει τις ώρες του ύπνου του, καθώς λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο ως όπλο που απομακρύνει τη δυσφορία, τις αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις, που ακριβώς εξαιτίας αυτής της ψυχικής κατάστασης το άτομο δυσκολεύεται να κοιμηθεί κι επομένως έχουμε μείωση των ωρών ύπνου.

Δυσκολία στη συγκέντρωση

Η συγκέντρωση αποτελεί επίσης μια λειτουργία η οποία πλήττεται εξαιτίας της κατάθλιψης. Το άτομο με κατάθλιψη έχει μεγαλύτερη δυσκολία σε σχέση με το παρελθόν κατά την επιτέλεση ενός έργου που απαιτεί την εστίαση της προσοχής του. Είναι πιθανόν να δυσκολεύεται λοιπόν στη δουλειά του, στη συμμετοχή σε μια συζήτηση, στην παρακολούθηση ταινίας, στην ανάγνωση ενός βιβλίου, στη μελέτη και σε οτιδήποτε προϋποθέτει τη συγκέντρωση του ατόμου. 

Αρνητικές σκέψεις

Το άτομο με κατάθλιψη ταλαιπωρείται από αρνητικές σκέψεις οι οποίες εισβάλλουν στο μυαλό του και θίγουν την αυτοπεποίθηση του, την αξία του, την αυτοεκτίμηση του και  τρέφει τις ενοχές του και την απαισιοδοξία σε όλες τις πτυχές της ζωής του. Στην πιο σοβαρή μορφή της κατάθλιψης, οι αρνητικές σκέψεις μπορεί να εκδηλώνονται με αυτοκτονικές τάσεις γεγονός που χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις απειλείται η ζωή του ατόμου.

Σκοπός του άρθρου ήταν η δημιουργία μιας γενικής εικόνας του ατόμου που πάσχει από κατάθλιψη. Η διάρκεια των συμπτωμάτων και η ένταση τους είναι αυτά που καθορίζουν και τη σοβαρότητα της κατάθλιψης. Το άτομο με κατάθλιψη χρειάζεται κατανόηση από το οικείο του περιβάλλον, ενώ η παρέμβαση ψυχολόγου και σε πολλές περιπτώσεις η φαρμακοθεραπεία αποτελούν μεθόδους αντιμετώπισης της. Είναι πολύ σημαντικό, σε περίπτωση που αντιληφθείτε την ύπαρξη αυτοκτονικών ιδεών είτε σε εσάς είτε σε κάποιον γνωστό σας να απευθυνθείτε αμέσως σε ειδικό!

Σύνταξη:Ελένη Καλαϊτζή

Ποια είναι η Ελένη

Ήρθε λοιπόν η ώρα να γνωριστούμε! Είμαι η Ελένη, 26 χρονών και κατάγομαι από το Λαγκαδά/Θεσσαλονίκης. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας ΑΠΘ και φέτος ολοκληρώνω το Μεταπτυχιακό μου στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία με κατεύθυνση Κλινική Νευροψυχολογία. Αγαπώ πολύ τα βιβλία και το γράψιμο. Η θεματολογία της στήλης αφορά τον τομέα της Ψυχολογίας, έχω διάφορες ιδέες και είμαι ανοιχτή και σε ιδέες δικές σας, σε θέματα που θα σας ενδιέφερε να διαβάσετε