TOP

Μολις απολυθηκα απο τη δουλεια μου! Και τωρα;

‘Αρθρο της Ελένης Καλαϊτζή


Το υποψιαζόσουν καιρό. Έβλεπες ότι κάτι δεν πάει καλά στη δουλειά, άκουγες από συζητήσεις ότι «θα διώξουν κόσμο». Ωστόσο εθελοτυφλούσες;

Ή απλά δεν πίστευες ότι υπάρχει περίπτωση να είσαι και εσύ ανάμεσα σε αυτόν τον κόσμο γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε λόγος να βρεθείς σε αυτήν τη θέση; Όπως και να ‘χει η κατάσταση, το γεγονός είναι ένα: ΑΠΟΛΥΘΗΚΕΣ! Και τώρα ένα κενό. Και εκρηκτικά συναισθήματα. Θυμός, στενοχώρια, έκπληξη, αμφισβήτηση των ικανοτήτων σου, ενοχές, άγχος για το μέλλον.

Όλα αυτά είναι πολύ φυσιολογικά. Άλλωστε, η απόλυση αποτελεί μια απώλεια, επομένως όλες αυτές οι επιπτώσεις είναι αναμενόμενες. Η εργασία αποτελεί ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της ζωής. Άρα είναι σαν να «χάνεις» ένα κομμάτι του εαυτού σου, ειδικά όταν αγαπούσες τη δουλειά σου και είχες επενδύσει σε αυτήν. Δυστυχώς όμως η απόλυση είναι μέσα στο παιχνίδι.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι να μην το πάρεις και πολύ προσωπικά. Στην εποχή που ζούμε, το ότι απολύθηκες εσύ κι όχι μια άλλη συνάδελφος δε σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι λιγότερο ικανή.

Ακόμα κι έτσι όμως να είναι, να το έβλεπες κι εσύ δηλαδή ότι δεν μπορούσες να τα καταφέρεις τόσο καλά στη δουλειά σου όσο άλλοι συνάδελφοι, προσπάθησε να μάθεις από αυτό το γεγονός και να βελτιωθείς στο μέλλον αντί να αυτομαστιγώνεσαι.

Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα κι όσο επώδυνο και να είναι, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Επεξεργάσου το, δέξου το και ανασκουμπώσου. Μια καινούρια μέρα ξεκινά.

Πώς είναι όμως η επόμενη μέρα και τι μπορώ να κάνω για να είμαι όσο το δυνατόν καλύτερα;

Η επόμενη μέρα σίγουρα είναι περίεργη. Ας ξεκινήσουμε από το πιο απλό: δεν έχεις πλέον να ξυπνήσεις το πρωί. Η καθημερινότητα σου λοιπόν αλλάζει. Συνειδητοποιείς ότι έχεις άφθονο χρόνο, κάτι το οποίο μπορείς να εκμεταλλευτείς προς όφελος σου. Επομένως δύο είναι τα σενάρια: 1) αφήνεις αυτό το δυσάρεστο γεγονός να σε καταβάλλει αρνητικά και να καθορίσει την ταυτότητα σου και την αξία σου 2) προσπαθείς να περάσεις δημιουργικά το χρόνο σου, να ανακαλύψεις εκ νέου τον εαυτό σου και να κάνεις ένα νέο ξεκίνημα. Ας διαλέξουμε το 2ο σενάριο:

  1. Κατέγραψε τα θετικά και τα αρνητικά της δουλειάς σου  

Με λίγα λόγια, τώρα που πλέον είσαι έξω από αυτό το περιβάλλον, γίνε θεατής του εαυτού σου. Τι απολάμβανες πραγματικά στη δουλειά σου και τι σε δυσαρεστούσε; Με αυτό τον τρόπο μπορείς να θέσεις νέες προοπτικές και να ψάξεις για κάτι που σε ενδιαφέρει πραγματικά. Για παράδειγμα, ίσως συνειδητοποιήσεις ότι το να δουλεύεις σε ένα περιβάλλον όπου πρέπει να συνεργαστείς με αρκετά άτομα, να μην είναι κάτι που απολαμβάνεις τελικά. Επομένως, μπορείς να στραφείς στην αναζήτηση πιο μοναχικών εργασιών.

  • Κάνε την αυτοκριτική σου

Όταν λέμε αυτοκριτική, δεν εννοούμε βέβαια αυτοκατηγορία για όλα. Αντιμετώπισε δίκαια τον εαυτό σου. Τι πήγε στραβά; Έχεις κάποια ευθύνη για αυτό το γεγονός; Διερεύνησε λοιπόν λίγο καλύτερα το θέμα. Για παράδειγμα, μπορεί τον τελευταίο καιρό να ένιωθες αρκετά πιεσμένη και να μην ήσουν εντός προθεσμίας στις υποχρεώσεις της δουλειάς σου, ή να μην έβγαζες τη δουλειά που έπρεπε. Τι σε οδήγησε σε αυτό; Βρες την αιτία λοιπόν και προσπάθησε να διορθωθείς στην επόμενη δουλειά, ώστε να είσαι όσο πιο αποτελεσματικός/ή  μπορείς και να μην κάνεις τα ίδια λάθη.

  • Δες τους φίλους σου

Εκμεταλλεύσου το χρόνο που σου παρέχεται εξαιτίας της απόλυσης. Κανόνισε να δεις τους φίλους σου όσο περισσότερο μπορείς. Και μπορούν κι αυτοί βέβαια. Δεν έχεις πλέον την πίεση του χρόνου, ούτε το άγχος να γυρίσεις νωρίς στο σπίτι γιατί δουλεύεις νωρίς την επόμενη. Βέβαια, μπορεί να το έχουν οι φίλοι σου, αλλά το θετικό είναι ότι εσύ είσαι πλέον το ευέλικτο μέλος της παρέας και μπορείς να προσαρμοστείς σύμφωνα με τις δουλειές των φίλων σου. Επομένως, από αυτή την άποψη η περίοδος αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να χαλαρώσεις και να θυμηθείς τα μαθητικά ή φοιτητικά χρόνια που ήταν πιο ανέμελα. Απόλαυσε την λοιπόν!

  • Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου

Πόσο καιρό ήθελες να δοκιμάσεις να κάνεις όλες εκείνες τις περίεργες συνταγές; Πόσο καιρό ήθελες να πας για τρέξιμο ή να κάτσεις να δεις ταινίες όλη μέρα; Πολύ καιρό αλλά ο χρόνος δεν υπήρχε αφού με το ζόρι έβγαζες εις πέρας τις καθημερινές σου υποχρεώσεις. Ε, ήρθε ο καιρός να αφιερώσεις χρόνο σε όλες αυτές τις δραστηριότητες που έβαζες πάντα σε δεύτερη μοίρα. Ξύπνα το πρωί με την ησυχία σου, πιες τον καφέ σου και ξεκίνα να δημιουργείς τα έργα τέχνης στην κουζίνα υπό συνοδεία μουσικής που να σου φτιάχνει το κέφι φυσικά. Το απόγευμα κάνε τη γυμναστική σου και στη συνέχεια έχεις όλο το χρόνο να δεις όσες ταινίες θέλεις. Δελεαστικό πρόγραμμα έτσι;

  • Συζήτησε τους προβληματισμούς σου  

Είναι γεγονός πως όσο αισιόδοξα κι αν προσπαθείς να δεις τη ζωή μετά την απόλυση, σίγουρα κάτι μέσα σου έχει «σπάσει» κι αυτό δεν αλλάζει. Ας απομονώσουμε το οικονομικό σκέλος: η εργασία είναι κάτι πολύ παραπάνω από έναν τρόπο λήψης χρημάτων και αυτό είναι που καθιστά αυτό το γεγονός ακόμα πιο δυσάρεστο. Συζήτησε λοιπόν ό,τι σε προβληματίζει με τα κοντινά σου πρόσωπα. Πολύ πιθανόν όλο αυτό να έχει πλήξει την αυτοεκτίμηση σου και να βλέπεις το μέλλον σου με απαισιοδοξία και με τρόπο που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Η συζήτηση λοιπόν θα σε βοηθήσει. Μην ξεχνάς πως αν δεν μπορείς να διαχειριστείς την κατάσταση πάντα υπάρχει και η επιλογή αναζήτησης βοήθειας από ειδικό ψυχικής υγείας. Και να θυμάσαι: όλη αυτή η δυσάρεστη κατάσταση είναι προσωρινή. Λάβε λοιπόν όσο περισσότερα μαθήματα μπορείς από αυτήν και προχώρα με αισιοδοξία και δύναμη παρακάτω σε ένα πιο λαμπρό μέλλον!

Σύνταξη:Ελένη Καλαϊτζή

Ποια είναι η Ελένη

Ήρθε λοιπόν η ώρα να γνωριστούμε! Είμαι η Ελένη, 26 χρονών και κατάγομαι από το Λαγκαδά/Θεσσαλονίκης. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας ΑΠΘ και φέτος ολοκληρώνω το Μεταπτυχιακό μου στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία με κατεύθυνση Κλινική Νευροψυχολογία. Αγαπώ πολύ τα βιβλία και το γράψιμο. Η θεματολογία της στήλης αφορά τον τομέα της Ψυχολογίας, έχω διάφορες ιδέες και είμαι ανοιχτή και σε ιδέες δικές σας, σε θέματα που θα σας ενδιέφερε να διαβάσετε