TOP

ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Άρθρο της Ελένης Καλαϊτζή

Πόσες φορές έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να αφήνει κάποια υποχρέωση, μια δραστηριότητα ή ένα σχέδιο για αύριο, μεθαύριο για την επόμενη βδομάδα; Το γνωστό σε όλους μας «από τη Δευτέρα ξεκινάω δίαιτα»… Πόσες φορές το έχετε πει χωρίς να το κάνετε τελικά; Και φτάνει το καλοκαίρι και το σχέδιο αυτό αναβάλλεται τελικά για του χρόνου. Αυτές οι καταστάσεις είναι γνώριμες σε όλους μας. Όταν όμως αυτή η συμπεριφορά φτάνει σε σημείο να μας καθιστά δυσλειτουργικούς στη ζωή μας και να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας οφείλουμε να λάβουμε τα μέτρα μας.

Για αρχή, πρέπει να παρατηρήσουμε τον εαυτό μας και να διαπιστώσουμε ποιες είναι οι συνθήκες που μας καθιστούν αναβλητικούς:

  • «Δε θέλω να το κάνω»

Όταν δε θέλουμε να κάνουμε κάτι, ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να το διεκπεραιώσουμε η αναβλητικότητα έρχεται και χτυπάει την πόρτα μας. Γιατί να κάνω σήμερα την εργασία μου εφόσον έχω ακόμα μια βδομάδα προθεσμία; Γιατί να μιλήσω σήμερα με εκείνη τη δυσάρεστη συνάδελφο μου από τη δουλειά, ενώ μπορώ να το κάνω και αύριο; Όσο όμως αφήνουμε τα πράγματα, τόσο χάνουμε τον έλεγχο κι έρχεται το άγχος και η πίεση του χρόνου να μας υπενθυμίσει ότι είμαστε αναβλητικοί και πρέπει να ολοκληρώνουμε γρηγορότερα τις υποχρεώσεις μας.

  • «Δε θα τα καταφέρω»

Ο γνωστός σε όλους μας φόβος της αποτυχίας. Πολλές φορές προτιμούμε να μην ξεκινήσουμε καν κάτι από το να μην το καταφέρουμε. Έτσι αναβάλλουμε συνεχώς την έναρξη του. Αυτό το σκεπτικό όμως μας κρατάει πίσω και δε μας αφήνει να γνωρίσουμε καινούρια πράγματα, να δοκιμάσουμε τον εαυτό μας, να ανακαλύψουμε τα ταλέντα μας και φυσικά να ζήσουμε καινούριες εμπειρίες.

  • «Δεν έχω ενέργεια και διάθεση να κάνω τίποτα»

Έρχονται και κάποιες φάσεις στη ζωή μας που πραγματικά νιώθουμε αδύναμοι να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Η κούραση, το στρες, κάποιο δυσάρεστο γεγονός, η κατάθλιψη είναι καταστάσεις που μπορούν να μας «παραλύσουν» και να μας κάνουν να νιώθουμε ανίκανοι για το οτιδήποτε. Σε αυτήν την περίπτωση, για αρχή πρέπει να αναγνωρίσουμε την κατάσταση. Δηλαδή, να καταλάβουμε γιατί δεν μπορούμε να φέρουμε εις πέρας τις υποχρεώσεις μας. Αν για παράδειγμα αντιληφθούμε ότι φταίει η κούραση, οφείλουμε να ξεκουράσουμε τον οργανισμό μας ώστε να καταφέρει να επανέλθει στην προηγούμενη του φόρμα. Σε περίπτωση που η απώλεια ενέργειας συνοδεύεται και με μια γενικότερη θλίψη, προβλήματα στην όρεξη, στον ύπνο, τη συγκέντρωση οφείλουμε να επισκεφτούμε κάποιον ειδικό για να ελέγξουμε το ενδεχόμενο ύπαρξης κατάθλιψης.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να σταματήσουμε να είμαστε αναβλητικοί;

  • Αναγνώριση της αναβλητικότητας

Το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα. Αν δεν καταλάβουμε ότι είμαστε αναβλητικοί, δεν μπορούμε να κάνουμε και τίποτα γι’ αυτό.

  • Σαφής προσδιορισμός του στόχου και του αποτελέσματος

Για παράδειγμα: «από Δευτέρα ξεκινάω δίαιτα μέχρι το καλοκαίρι (στόχος) και θα χάσω 5 κιλά (αποτέλεσμα)».  Με αυτόν τον τρόπο υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας γιατί θέλουμε να κάνουμε αυτή τη δίαιτα  που μας φαίνεται τόσο δύσκολη και τι θα πετύχουμε με την πραγματοποίηση της. Έτσι, στο μυαλό μας τα πράγματα γίνονται πιο ξεκάθαρα και είναι ευκολότερο να μπει σε εφαρμογή το πλάνο μας.

  •  Θέσπιση μικρότερων υποστόχων

Ο στόχος να κάνω δίαιτα τι σημαίνει ακριβώς; Για παράδειγμα, για να κάνω δίαιτα πρέπει 1) να απομακρύνω τα ανθυγιεινά προϊόντα από το σπίτι, 2) να τα αντικαταστήσω με τα προϊόντα που θα περιέχει η δίαιτα μου και να διευκρινίσω ότι 3) κάθε μέρα θα τρώω φρούτα και λαχανικά 4) μια μικρή μερίδα φαγητό 5) θα πίνω 8 ποτήρια νερό και 6) Μια φορά τη βδομάδα θα τρώω γλυκά. Κάπως έτσι ο στόχος «δίαιτα» έχει σπάσει σε μικρότερα κομμάτια κι έτσι γίνεται πιο εύκολη η εφαρμογή του.

  • Αποφασιστικότητα και εστίαση στο στόχο

Αφού έχουμε ορίσει τα σκαλοπατάκια που θα οδηγήσουν με επιτυχία στο στόχο μας ας κάνουμε το βήμα και ας ξεκινήσουμε να τα ανεβαίνουμε.  Όσο πλησιάζουμε  στο στόχο και το αποτέλεσμα του αρχίζει να φαίνεται, τόσο θα παίρνουμε ενέργεια και κουράγιο ώστε να συνεχίσουμε. Στο προηγούμενο παράδειγμα, αν ολοκληρώσουμε τον κύκλο της μιας βδομάδας και φάμε αυτά που πρέπει είμαστε στο δρόμο επίτευξης του στόχου μας (να τηρήσουμε τη δίαιτα αυτή μέχρι το καλοκαίρι).  Επιπλέον, όταν δούμε τα αποτελέσματα της δίαιτας αυτής να φαίνονται (απώλεια 1-2 κιλών), η αυτοπεποίθηση μας θα ανέβει και θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη διάθεση και ευκολία.

  • Επιβράβευση του εαυτού μας

Ο έπαινος του εαυτού μας για κάθε μικρό βήμα που καταφέρνουμε να πετύχουμε είναι πολύ σημαντικός. Η συνεχής ενθάρρυνση είναι αυτή που προσφέρει την ώθηση για να συνεχίσουμε αυτά που κάνουμε. Οπότε, μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας, πρώτα για την προσπάθεια του και στη συνέχεια για το αποτέλεσμα. Γιατί χωρίς την προσπάθεια, το επιτυχές  αποτέλεσμα είναι ανέφικτο.

Σύνταξη:Ελένη Καλαϊτζή

Ποια είναι η Ελένη

Ήρθε λοιπόν η ώρα να γνωριστούμε! Είμαι η Ελένη, 26 χρονών και κατάγομαι από το Λαγκαδά/Θεσσαλονίκης. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας ΑΠΘ και φέτος ολοκληρώνω το Μεταπτυχιακό μου στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία με κατεύθυνση Κλινική Νευροψυχολογία. Αγαπώ πολύ τα βιβλία και το γράψιμο. Η θεματολογία της στήλης αφορά τον τομέα της Ψυχολογίας, έχω διάφορες ιδέες και είμαι ανοιχτή και σε ιδέες δικές σας, σε θέματα που θα σας ενδιέφερε να διαβάσετε