TOP

Η μελαγχολια των γιορτων

Άρθρο της Ελένης Καλαϊτζή

Πολλά φώτα, πολλά λαμπάκια, πολλά στολίδια, πολλές φωνές, πολλά χαμόγελα, πολύ φαγητό, πολύ ποτό, πολλές οικογενειακές, φιλικές και κοινωνικές εκδηλώσεις… Όλα στο μέγιστο! Αυτή η υπερβολή αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των γιορτών. Για τους περισσότερους, αυτό το ιδιαίτερο κλίμα είναι άκρως ελκυστικό. Ωστόσο, υπάρχει και η κατηγορία των ανθρώπων, οι οποίοι πνίγονται μέσα σε αυτή την κατάσταση. Ακούγεται περίεργο, όμως ναι, υπάρχουν κι αυτοί οι οποίοι μετρούν αντίστροφα για το τέλος των γιορτών κι όχι για την έναρξη τους. Αυτοί οι οποίοι νιώθουν άβολα μέσα σε αυτή την υπερβολική χαρά και διασκέδαση. Τι συμβαίνει όμως με αυτούς τους ανθρώπους; Γιατί μέσα σε μια τόσο εορταστική και ευτυχισμένη ατμόσφαιρα αισθάνονται σαν ψάρι έξω από το νερό;

  1. Αυτό το «πρέπει»

Την περίοδο των γιορτών επικρατεί η ιδέα ότι η ευτυχία, τα ψώνια, οι συνεχείς κοινωνικές συνευρέσεις είναι μια υποχρέωση. Πώς όμως μπορείς να ρυθμίσεις τα συναισθήματα και τη διάθεση σου για δύο βδομάδες; Φυσικά και δεν μπορείς! Επομένως, όλα αυτά τα πρέπει δημιουργούν στρες και δυσφορία. Τι θα γίνει αν δεν έχω τη διάθεση να παρευρεθώ σε όλα τα τραπέζια; Τι θα γίνει αν δεν είμαι τόσο χαρούμενη ή αν νιώθω κουρασμένη; Αυτές οι σκέψεις μας φορτίζουν αρνητικά. Ωστόσο, αν χαλαρώσεις και το δεις λογικά το θέμα η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι η εξής: «Τίποτα»! Δε θα γίνει απολύτως τίποτα αν δεν πας σε μια συνάντηση, δε θα γίνει τίποτα αν δεν είσαι όλη την εορταστική περίοδο μες στην «τρελή χαρά». Άλλωστε, οι γιορτές είναι απλά μια αφορμή για όλα τα παραπάνω. Η βαθύτερη έννοια των γιορτών όμως, η οποία είναι η αγάπη, μπορεί να εκφραστεί οποιαδήποτε μέρα και στιγμή μέσα στο χρόνο. Άσε τον εαυτό σου ελεύθερο, εξέφρασε τα συναισθήματα σου κι αν δεν μπορείς να ακολουθήσεις πλήρως το εορταστικό πρόγραμμα μην το κάνεις. Δεν είναι κακό. Άλλωστε ποιο το νόημα να είσαι τέλεια δύο βδομάδες και τις υπόλοιπες όχι; Το νόημα λοιπόν βρίσκεται αλλού και τίποτα δεν καθορίζεται τελικά από τα εορταστικά «πρέπει».

  • Οικονομικά προβλήματα

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται μειονεκτικά στις γιορτές, επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις αυτής της περιόδου. Δεν μπορούν να πάρουν πανάκριβα δώρα στα παιδιά τους, στους συγγενείς, στους φίλους, δεν μπορούν να ψωνίσουν όλα όσα θα ήθελαν για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, δεν μπορούν να βγαίνουν από το πρωί ως το βράδυ για καφέδες και ποτά, ούτε να βρίσκονται κάθε μέρα σε διαφορετικό προορισμό. Πολλοί όχι απλώς δεν μπορούν να το κάνουν σε μεγάλο βαθμό, αλλά δεν μπορούν και καθόλου. Ξέρετε κάτι; Είναι εντάξει να μην μπορείτε! Μην ξεχνάτε ότι ζούμε στην εποχή της υπερκατανάλωσης και των πλασματικών αναγκών. Οι γιορτές, πέρα από το θρησκευτικό και κοινωνικό νόημα τους είναι και μια περίοδος marketing. Μας πλασάρονται προϊόντα τα οποία όχι απλά δε χρειαζόμαστε, αλλά είναι τόσο πρόσκαιρα που τον επόμενο μήνα θα τα κλείσουμε στην αποθήκη. Σκεφτείτε λίγο: πώς περνούσαν τις γιορτές παλιότερα οι άνθρωποι; Μπορεί να είχαν ένα φτωχικό τραπέζι και να μην έπαιρναν δώρα, μπορεί να μην έβγαιναν έξω και να μην πήγαιναν εκδρομές, ωστόσο οι σχέσεις ήταν πιο υγιείς και δεν καθορίζονταν από «αναλώσιμα» αισθήματα. Εστιάστε λοιπόν εκεί. Μπορεί να μην έχετε τη δυνατότητα να κάνετε «γιορτινό» τραπέζι, ούτε να πάτε ταξίδια: πόσο όμορφη είναι όμως μια οικογενειακή ή φιλική συνάντηση χωρίς πολλά πολλά; Πόσο ουσιαστική; Νιώστε ευτυχείς που μπορείτε να έχετε ένα κρεβάτι να κοιμηθείτε, φαγητό να φάτε, ανθρώπους να σας αγαπούν. Αυτά αρκούν!

  • Κούραση

Στην περίοδο των γιορτών προκύπτουν μικρές ή μεγάλες άδειες λόγω των αργιών. Για τους περισσότερους λοιπόν, οι γιορτές είναι μια ευκαιρία να το «ρίξουν έξω», ή να κάνουν εξορμήσεις. Υπάρχει όμως και η κατηγορία των ανθρώπων που όλη την προηγούμενη περίοδο έχουν συσσωρεύσει πολλή κούραση κι επομένως το μόνο που σκέφτονται είναι το κρεβάτι τους κι ο ύπνος. Με λίγα λόγια, νιώθουν πολύ κουρασμένοι ώστε να ανταποκριθούν στις εορταστικές υποχρεώσεις, επομένως είναι πιθανόν να στρεσαριστούν εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Όπως είπαμε, η εορταστική περίοδος είναι μια αφορμή και μια ευκαιρία για να πραγματοποιηθούν όλες αυτές οι «καταπιεστικές»  στην περίπτωση κούρασης υποχρεώσεις. Επομένως, αν δεν είστε σε θέση να τις βγάλετε εις πέρας, ακούστε το σώμα σας και κάντε αυτά που μπορείτε. Στην πραγματικότητα, δεν είστε υποχρεωμένοι να κάνετε τίποτα από αυτά που έχουν εισβάλλει στο μυαλό σας και σας στρεσάρουν. Ευκαιρίες υπάρχουν κι αν δεν είστε σε θέση στην παρούσα χρονική περίοδο να είστε παρόντες παντού, πολύ απλά μπορείτε να το αναβάλλετε για άλλη στιγμή. Δεν είναι κακό. Αποβάλετε λοιπόν τις ενοχές και προσπαθήστε να απολαύσετε την περίοδο αυτή με όποιον τρόπο σας ταιριάζει στην παρούσα φάση.

  • Απώλεια και ψυχικές ασθένειες

Είναι κι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι μέσα σε μια τόσο γιορτινή ατμόσφαιρα βιώνουν την απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου. Η περίοδος αυτή λοιπόν με ό, τι συνεπάγεται έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το συναισθηματικό τους κόσμο και τους υπενθυμίζει την απουσία του αγαπημένου προσώπου. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην έχετε τη διάθεση να κάνετε όλα αυτά που κάνατε παλιότερα, ή να ακολουθείτε συγγενείς και φίλους στο εορταστικό πρόγραμμα. Προσπαθήστε όσο μπορείτε να κάνετε πράγματα που σας ανακουφίζουν, είτε αυτό είναι ένας καφές με φίλους, είτε κάποια μοναχική δραστηριότητα. Εκφράστε και αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας. Το γεγονός ότι είναι εορταστική περίοδος, δε σημαίνει ότι τα αρνητικά συναισθήματα παύουν να υπάρχουν όσο κι αν έχει εισχωρήσει αυτή η πεποίθηση στο μυαλό μας. Πολλοί άνθρωποι παλεύουν με ψυχικές ασθένειες ακόμα κι αν δεν έχουν βιώσει απώλεια. Οι απώλειες, το πένθος, οι ψυχικές ασθένειες δε λογαριάζουν γιορτές. Εάν λοιπόν βιώνετε πένθος, ή εάν αντιμετωπίζετε κάποια ψυχική ασθένεια μην καταπιέζεστε και μην προσποιείστε. Έχετε το δικαίωμα να μην είστε καλά και να μην νιώθετε τη γιορτινή ατμόσφαιρα. Ζητήστε βοήθεια, συζητήστε και μην ξεχνάτε ότι υπάρχει πάντα στη διάθεση σας η λύση του ειδικού ψυχικής υγείας για να σας ανακουφίσει.  

Σύνταξη:Ελένη Καλαϊτζή

Ποια είναι η Ελένη

Ήρθε λοιπόν η ώρα να γνωριστούμε! Είμαι η Ελένη, 26 χρονών και κατάγομαι από το Λαγκαδά/Θεσσαλονίκης. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας ΑΠΘ και φέτος ολοκληρώνω το Μεταπτυχιακό μου στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία με κατεύθυνση Κλινική Νευροψυχολογία. Αγαπώ πολύ τα βιβλία και το γράψιμο. Η θεματολογία της στήλης αφορά τον τομέα της Ψυχολογίας, έχω διάφορες ιδέες και είμαι ανοιχτή και σε ιδέες δικές σας, σε θέματα που θα σας ενδιέφερε να διαβάσετε