TOP

Επιλοχειος καταθλιψη

Άρθρο της Ελένης Καλαϊτζή

Στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων, ο ερχομός ενός παιδιού συνεπάγεται απόλυτη ευτυχία, ολοκλήρωση, ανιδιοτελής αγάπη.  Το νέο μέλος χαρίζει απλόχερα μια ανάσα ευημερίας στην οικογένεια και σίγουρα αποτελεί ένα από τα πιο ευχάριστα γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου. Βέβαια, όλα αυτή η ιδανική κατάσταση μπορεί να συνοδεύεται κι από στιγμές στρες, φόβου, εκνευρισμού και δυσκολιών, καθώς η ανατροφή ενός μωρού είναι μια δύσκολη περίοδος της ζωής που συνοδεύεται από πολλές ευθύνες. Ωστόσο, υπάρχουν και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι νέες μανούλες βιώνουν πολύ αρνητικά συναισθήματα, τα οποία δε συνάδουν με το γεγονός της γέννησης ενός μωρού. Σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε λοιπόν για την επιλόχεια κατάθλιψη. Η διαταραχή αυτή μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και μερικές μέρες μετά τη γέννηση του μωρού. Τα συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν τη νέα μητέρα ή τους κοντινούς της ανθρώπους είναι τα εξής:

  • Καταθλιπτική διάθεση
  • Σοβαρές εναλλαγές στη διάθεση
  • Αδυναμία «δεσίματος» με το μωρό και εκδήλωση αντιπάθειας ή ακόμα και επιθετικής συμπεριφοράς προς αυτό
  • Ευερεθιστότητα
  • Κοινωνική απόσυρση
  • Έλλειψη ενδιαφέροντος  για ευχάριστες μέχρι πρότινος δραστηριότητες
  • Άγχος και αισθήματα θυμού
  • Διαταραχές στην όρεξη (είτε αύξηση είτε μείωση)
  • Κλάμα σε υπερβολικό βαθμό
  • Διαταραχές στον ύπνο (είτε αϋπνία είτε υπερβολικός ύπνος)
  • Αισθήματα ανεπάρκειας, ντροπής, ενοχής
  • Δυσκολία συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων
  • Σκέψεις πρόκλησης κακού είτε προς τον εαυτό, είτε προς το μωρό
  • Σκέψεις θανάτου

Βλέπουμε ότι τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με αυτά της «κοινής» κατάθλιψης, ωστόσο εδώ παρατηρούμε ότι υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης κακού και στο μωρό. Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια σοβαρή διαταραχή, η οποία χρήζει ιδιαίτερη προσοχή. Μπορεί να προκληθεί εξαιτίας ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα της μητέρας μετά τη γέννηση ενός παιδιού, αλλά κι εξαιτίας της αντίληψης της πραγματικότητας στα μάτια της μητέρας. Η γέννηση ενός παιδιού επιφέρει σωματικές αλλαγές, άγχος, στέρηση ύπνου και άλλα πολλά. Η μητέρα εισέρχεται σε μια καθημερινότητα η οποία είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που είχε συνηθίσει. Όλη αυτή η κατάσταση δύναται να διαταράξει την ψυχική ισορροπία της και να φέρει στο προσκήνιο την επιλόχεια κατάθλιψη.  Επιπλέον, οι προσδοκίες για απόλυτη ευτυχία και χαρά με τη γέννηση του παιδιού είναι πιθανόν να έρθουν σε σύγκρουση με τα συναισθήματα της νέας μητέρας κι έτσι να ευνοηθεί η εκδήλωση της επιλόχειας κατάθλιψης.  Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ενήμεροι για την ύπαρξη αυτής της διαταραχής, ώστε να μπορέσουμε να την αναγνωρίσουμε είτε στον εαυτό μας, είτε σε κάποιο κοντινό μας πρόσωπο και να ζητήσουμε βοήθεια από ειδικό. Η ψυχοθεραπεία αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης της επιλόχειας κατάθλιψης, ενώ σε μερικές περιπτώσεις συνιστάται και η φαρμακοθεραπεία. Το θετικό είναι ότι η επιλόχεια κατάθλιψη θεραπεύεται, οπότε είτε πάσχουμε εμείς, είτε κάποιο κοντινό μας άτομο, το σημαντικό είναι να εστιάσουμε στη θεραπεία και να έχουμε δίπλα μας, όσο αυτό είναι εφικτό, έναν υποστηρικτικό κοινωνικό περίγυρο. Αν λοιπόν αντιληφθείτε την πιθανότητα ύπαρξης επιλόχειας κατάθλιψης είτε σε εσάς, είτε σε κάποιον άλλον άνθρωπο, απευθυνθείτε σε ειδικό ώστε να θεραπευτεί και να μπορέσει η νέα μανούλα να απολαύσει αυτήν τη γλυκιά και συνάμα απαιτητική περίοδο της ζωής της!

Σύνταξη:Ελένη Καλαϊτζή

Ποια είναι η Ελένη

Ήρθε λοιπόν η ώρα να γνωριστούμε! Είμαι η Ελένη, 26 χρονών και κατάγομαι από το Λαγκαδά/Θεσσαλονίκης. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας ΑΠΘ και φέτος ολοκληρώνω το Μεταπτυχιακό μου στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία με κατεύθυνση Κλινική Νευροψυχολογία. Αγαπώ πολύ τα βιβλία και το γράψιμο. Η θεματολογία της στήλης αφορά τον τομέα της Ψυχολογίας, έχω διάφορες ιδέες και είμαι ανοιχτή και σε ιδέες δικές σας, σε θέματα που θα σας ενδιέφερε να διαβάσετε