TOP

Το διαδικτυο στη ζωη μας

Άρθρο της Ελένης Καλαϊτζή

Αδιαμφισβήτητα, τα τελευταία χρόνια το διαδίκτυο έχει εισβάλλει στην καθημερινότητα μας. Πλέον, έχουμε πρόσβαση σε αυτό από τα «έξυπνα τηλέφωνα μας», οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε. Είναι κάτι που θεωρείται τόσο δεδομένο, ώστε δεν αναλογιζόμαστε τις αρνητικές συνέπειες αυτού του φαινομένου. Σίγουρα το διαδίκτυο και η ευκολότερη πρόσβαση σε αυτό έχουν διευκολύνει τις ζωές μας. Ωστόσο, κατά πόσο είμαστε σε θέση να μην υποπέσουμε στην παγίδα της κατάχρησης; Η χρήση του διαδικτύου έχει εξαπλωθεί σε όλους τους τομείς της ζωής μας: στην εργασία, στις κοινωνικές σχέσεις, στην ψυχαγωγία. Το χρησιμοποιούμε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Κατά πόσο είναι όμως αυτό υγιές; Πάμε να κάνουμε ένα πείραμα: ας φανταστούμε μια βδομάδα από τη ζωή μας χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο. Για τους περισσότερους, μια τέτοια βδομάδα φαντάζει τρομακτική. Χωρίς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς μηνύματα, χωρίς, χωρίς, χωρίς… Μήπως όμως αυτή η τόσο έντονη ενασχόληση με το διαδίκτυο σε τόσο μεγάλο εύρος της καθημερινότητας μας αγγίζει την υπερβολή; Ας δούμε λοιπόν κάποιες «διαδικτυακές συνήθειες» μας και πως μπορούμε να τις ελέγξουμε ισορροπώντας τη διαδικτυακή με την πραγματική ζωή.

  1. Social media

Τα γνωστά σε όλους μας «μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Η αγαπημένη συνήθεια της σημερινής εποχής. Φωτογραφίες, «like», «follow», «ιστορίες», «φίλοι», γνωριμίες.  Ακόμα και η ερωτική προσέγγιση γίνεται σε μεγάλο βαθμό μέσω αυτών των μέσων. Βλέπει κάποιος τη φωτογραφία του ατόμου που τον ενδιαφέρει, κάνει like, παρατηρεί αν υπάρχει ανταπόδοση των like, στέλνει μήνυμα και στη συνέχεια προκύπτει η συνάντηση.  Ακόμα και σε συναντήσεις με φίλους, το κινητό είναι πλέον προέκταση του χεριού και η δημοσίευση φωτογραφιών και ιστοριών που να δείχνουν το «πόσο ωραία περνάμε» είναι απαραίτητη. Αλλιώς, καλύτερα μη βγεις καθόλου.  Ίσως τα παραπάνω φαίνονται υπερβολικά, ωστόσο αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα.

  • Κλείστε λοιπόν το ίντερνετ. Απολαύστε το εδώ και τώρα και μην πασχίζετε να δείξετε σε όλους πόσο ωραία περνάτε. Σημασία έχει η παρούσα παρέα και οι στιγμές σας. Οπότε εστιάστε στους φίλους σας, στη χαρά της στιγμής, στα πράγματα που κάνετε και αφήστε το κινητό στην άκρη. Κοιτάξτε γύρω σας. Ίσως κάποιος να ενδιαφέρεται για εσάς, αλλά να μην μπορεί να σας προσεγγίσει εφόσον τα μάτια σας είναι κολλημένα στο κινητό σας. Ωραία η «ασφάλεια» του διαδικτύου,  αλλά άλλη χάρη δεν έχει η γνωριμία από κοντά;
  • Μηνύματα παντού!

Μηνύματα σε όλες τις διαδικτυακές εφαρμογές που έχετε κατεβάσει, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με αποτέλεσμα ένα κινητό που δε σταματάει να χτυπάει κι εμείς σε διαρκή ετοιμότητα να το πάρουμε στα χέρια και να απαντήσουμε.  Αυτό βέβαια σίγουρα έχει τα οφέλη του, καθώς μπορούμε να διατηρήσουμε εύκολα την επικοινωνία με φίλους, ωστόσο τείνουμε να ασχολούμαστε με το κινητό και να στέλνουμε μηνύματα ακόμα κι όταν δεν έχουμε κάτι ουσιώδες να πούμε σε εκείνη τη φάση κι ενώ μπορεί για παράδειγμα ταυτόχρονα να είμαστε έξω . Φτάνουμε πάλι λοιπόν στο σημείο να χάνουμε την πραγματικότητα, τη στιγμή, το εδώ και τώρα και να ζούμε μέσα από την οθόνη του κινητού μας.

  • Προσπαθήστε να εστιάσετε στην εκάστοτε δραστηριότητα σας, όποια κι αν είναι αυτή και να μην απορροφιέστε από τη διασκεδαστική συζήτηση που μπορεί να έχετε μέσω μηνυμάτων. Θα δείτε ότι είναι μια συνήθεια από την οποία έχετε τη δυνατότητα να αποδεσμευτείτε.
  • Gaming

Εδώ σε πολλές περιπτώσεις μιλάμε και για εθισμό. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι περνούν όλη τους τη μέρα βιώνοντας μια εικονική πραγματικότητα, γεγονός που τους καθιστά δυσλειτουργικούς στην καθημερινή τους ζωή. Επίσης, η αποχή από τα παιχνίδια αυτά δύναται να δημιουργήσει συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του συνδρόμου στέρησης από ουσίες κι από αλκοόλ. Ωστόσο, υπάρχουν βέβαια και τα «ηπιότερα» περιστατικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να εξελιχθούν σε σοβαρές καταστάσεις εθισμού. Πολλοί από εσάς θα έχετε κολλήσει κάποια στιγμή στη ζωή σας με κάποιο παιχνίδι και θα αφιερώσατε πολύ προσωπικό χρόνο σε αυτό, μέχρι να το βαρεθείτε. Υπάρχουν όμως κι αυτοί που λατρεύουν αυτά τα παιχνίδια. Γι’ αυτούς αποτελούν διέξοδο από την καθημερινότητα και βρίσκουν συνεχώς νέα παιχνίδια να απασχολούνται. Αυτή η ενασχόληση έχει ως συνέπεια την απομάκρυνση του ατόμου από τους οικείους του, την αναβολή άλλων δραστηριοτήτων κι επομένως σε επόμενο επίπεδο τη δυσλειτουργία του ατόμου στην καθημερινότητα του.

  • Εδώ τα πράγματα έχουν ως εξής: εάν είστε από αυτούς που αγαπούν τα διαδικτυακά παιχνίδια, θέστε ξεκάθαρα χρονικά όρια στον εαυτό σας. Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείτε και να κυλήσετε στον εθισμό εάν δεν αναγνωρίσετε τον κίνδυνο. Επομένως, γεμίστε τη μέρα σας με άλλες δραστηριότητες και  αφήστε για παράδειγμα ένα χρονικό διάστημα μιας ώρας για να παίξετε. Εάν δυσκολεύεστε να τηρήσετε το ωράριο, ζητήστε βοήθεια από κοντινά σας άτομα. Βρείτε νέα ενδιαφέροντα, βγείτε έξω και αποφύγετε τον εγκλωβισμό της εικονικής ζωής.

Συμπερασματικά, το διαδίκτυο είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και σίγουρα έχει πολλά θετικά που μπορεί να μας προσφέρει. Το ζήτημα λοιπόν,  δεν είναι σε καμία περίπτωση να αποκοπούμε τελείως από αυτό, αλλά να το χρησιμοποιούμε μόνο προς όφελος και διευκόλυνση  μας. Με λίγα λόγια ο σκοπός είναι… Να χρησιμοποιούμε εμείς το διαδίκτυο κι όχι αυτό εμάς!

Σύνταξη:Ελένη Καλαϊτζή

Ποια είναι η Ελένη

Ήρθε λοιπόν η ώρα να γνωριστούμε! Είμαι η Ελένη, 26 χρονών και κατάγομαι από το Λαγκαδά/Θεσσαλονίκης. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας ΑΠΘ και φέτος ολοκληρώνω το Μεταπτυχιακό μου στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία με κατεύθυνση Κλινική Νευροψυχολογία. Αγαπώ πολύ τα βιβλία και το γράψιμο. Η θεματολογία της στήλης αφορά τον τομέα της Ψυχολογίας, έχω διάφορες ιδέες και είμαι ανοιχτή και σε ιδέες δικές σας, σε θέματα που θα σας ενδιέφερε να διαβάσετε