ΕΡΓΑΣΙΟΜΑΝΙΑ
Άρθρο της Ελένης Καλαϊτζή
Η αγάπη για τη δουλειά, η διάθεση για προσφορά στην κοινωνία μέσω της εργασίας είναι χαρακτηριστικά τα οποία εκτιμώνται κι αποτελούν προσόντα για κάθε άτομο. Οι ανάγκες της σημερινής εποχής αναγκάζουν κατά κάποιον τρόπο τον άνθρωπο να επιζητά την πολλή δουλειά, καθώς έτσι θεωρείται ότι θα γίνει πιο πετυχημένος και θα μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά στις ανάγκες της κοινωνίας του σήμερα. Ωστόσο, υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ της αγάπης για εργασία και την αφιέρωση πολλών ωρών σε αυτήν και την εργασιομανία. Τι είναι λοιπόν η εργασιομανία; Είναι μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο αποκτά εξάρτηση από τη δουλειά του.
Χαρακτηριστικά του εργασιομανούς
Ένας εργασιομανής δεν εργάζεται απλά πολλές ώρες. Δεν μπορεί να σταματήσει να ασχολείται με τη δουλειά του! Ακόμα και στο σπίτι τον απασχολούν οι εργασιακές του υποχρεώσεις, ενώ αποφεύγει να παίρνει άδειες. Δεν μπορεί να ευχαριστηθεί τις προσωπικές στιγμές με την οικογένεια του και τους φίλους του, καθώς ο νους του τρέχει ασταμάτητα στη δουλειά του. Αισθάνεται άγχος όταν δεν ασχολείται με τη δουλειά του. Γίνεται λοιπόν δυσλειτουργικός, καθώς χάνεται ο έλεγχος. Έτσι δεν μπορεί να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Ένας εργασιομανής αναλαμβάνει πολλές ευθύνες και θέτει υψηλούς στόχους, με την επίτευξη των οποίων επέρχεται ανακούφιση. Ωστόσο, θέτει αμέσως τους επόμενους.
Συνέπειες της εργασιομανίας
Η προσωπική ζωή των εργασιομανών πλήττεται. Η οικογένεια, οι φίλοι και γενικά ο κοινωνικός περίγυρος αυτών των ατόμων αισθάνονται ότι περνούν σε δεύτερη μοίρα, καθώς αντιλαμβάνονται ότι ο εργασιομανής γιος, φίλος, αδερφός ενδιαφέρεται μόνο για τη δουλειά του. Από την άλλη, ο ίδιος νιώθει αδικημένος καθώς θεωρεί ότι ο περίγυρος του δεν τον καταλαβαίνει. Έτσι, επιζητά παρηγοριά στην εργασία! Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Πέρα όμως από την προσωπική ζωή, θύμα της εργασιομανίας είναι και η υγεία. Πονοκέφαλοι, άγχος, γαστρεντερικά προβλήματα είναι μερικές από τις σωματικές συνέπειες της εργασιομανίας. Επιπλέον, η επαγγελματική εξουθένωση ή αλλιώς burn out είναι ακόμα μια κατάσταση η οποία μπορεί να προκληθεί εξαιτίας αυτής της εξάρτησης από τη δουλειά.
Αντιμετώπιση
Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της εργασιομανίας είναι η αναγνώριση και η αποδοχή του προβλήματος. Να καταλάβει δηλαδή κάποιος ότι είναι εργασιομανής. Εφόσον επιτευχθεί αυτό το βήμα και υπάρχει η θέληση για διακοπή αυτής της εξάρτησης υπάρχουν τρόποι για να βοηθήσει κάποιος τον εαυτό του:
Όρια
Η θέσπιση ορίων είναι πολύ σημαντική. Οι εργασιομανείς δυσκολεύονται να βάλουν περιορισμούς στη δουλειά τους, να πουν για παράδειγμα ότι θα δουλέψω ως τις 4 ή θα βγάλω τον τάδε όγκο εργασίας και θα σταματήσω. Επομένως, πρέπει να μπει ένα «stop». Η δημιουργία ενός καθημερινού προγράμματος που να αφορά τον όγκο και τη διάρκεια της εργασίας θα βοηθήσει. Μειώστε σταδιακά τη δουλειά, ώστε να είναι πιο ρεαλιστικοί οι στόχοι . Για παράδειγμα, αν δουλεύετε μέχρι τις 10 το βράδυ, την πρώτη βδομάδα δουλέψτε ως τις 9:30, την επόμενη ως τις 9:00 και ούτω καθεξής.
Άλλες δραστηριότητες
Εντάξτε στο πρόγραμμα σας δραστηριότητες που θα θέλατε να κάνετε εάν η δουλειά δεν σας έκλεβε τόσο χρόνο. Έτσι, θα αισθάνεστε ότι κάνετε και πάλι κάτι δημιουργικό, ενώ ταυτόχρονα θα χαλαρώνετε τα δεσμά της εργασιομανίας σας.
Περάστε ποιοτικό χρόνο με τους δικούς σας ανθρώπους
«Αποσυνδεθείτε» από οτιδήποτε θα μπορούσε να σας επιστρέψει πίσω στη δουλειά. Κλείστε κινητά, αποφύγετε συναντήσεις με ανθρώπους από το εργασιακό σας περιβάλλον και κανονίστε μια συνάντηση με την οικογένεια σας ή με τους φίλους σας. Μην αναφερθείτε καθόλου στη δουλειά σας και ζητήστε τη συμπαράσταση των δικών σας ανθρώπων σε αυτό, ώστε να μην στρέψουν άθελα τους την προσοχή σας σε αυτό τον τομέα. Επικεντρωθείτε δηλαδή στο εδώ και τώρα , στις στιγμές χαλάρωσης και συναναστροφής με αγαπημένα πρόσωπα.
Ζητήστε βοήθεια από ειδικό
Σε περίπτωση που αντιληφθείτε ότι δεν αλλάζει η κατάσταση και η εργασιομανία παραμένει η καλύτερη σας φίλη, τότε επισκεφθείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Μην ξεχνάτε ότι δεν είστε μόνοι σας σε αυτό κι όσο δύσκολο κι αν σας φαίνεται τώρα, η εργασιομανία θεραπεύεται!
Σύνταξη:Ελένη Καλαϊτζή
Ποια είναι η Ελένη
Ήρθε λοιπόν η ώρα να γνωριστούμε! Είμαι η Ελένη, 26 χρονών και κατάγομαι από το Λαγκαδά/Θεσσαλονίκης. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας ΑΠΘ και φέτος ολοκληρώνω το Μεταπτυχιακό μου στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία με κατεύθυνση Κλινική Νευροψυχολογία. Αγαπώ πολύ τα βιβλία και το γράψιμο. Η θεματολογία της στήλης αφορά τον τομέα της Ψυχολογίας, έχω διάφορες ιδέες και είμαι ανοιχτή και σε ιδέες δικές σας, σε θέματα που θα σας ενδιέφερε να διαβάσετε