TOP

COVID-19: Ειμαστε σε καραντινα…

Άρθρο της Ελένης Καλαϊτζή

Είμαστε λοιπόν σε καραντίνα. Ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα και τα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση του, με στόχο όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα μας οδήγησαν στο «μένουμε σπίτι». Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσουμε τις οδηγίες, σκεπτόμενοι όχι μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τους γύρω μας. Οι παππούδες μας, οι γονείς μας, ο γείτονας μας μπορεί να κινδυνεύουν κι εμείς έχουμε την ευκαιρία να τους σώσουμε. Οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας χρειάζονται τη συμβολή μας στο δύσκολο έργο τους. Ας ενωθούμε όλοι σε αυτόν τον αγώνα προστατεύοντας τους συνανθρώπους μας. Ας το δούμε λίγο αλλιώς. Αυτή τη φορά, το παιχνίδι εξαρτάται κι από εμάς. Έχουμε τον έλεγχο σε αυτήν την μάχη. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες ή επίρριψη ευθυνών σε άλλους. Όλοι μας μπορούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στην αντιμετώπιση αυτού του ιού και στη συνέχεια να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα μας νικητές.  

Δεδομένου ότι όλοι μας θα συμμορφωθούμε με τους κανόνες που επικρατούν στην παρούσα φάση, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα αυτή η περίοδος. Αλήθεια, πόσες φορές έχουμε πει «μακάρι να καθόμουν σπίτι, να μη χρειαζόταν να πάω πουθενά» ή «μακάρι να είχα χρόνο να κάνω πράγματα για μένα». Ε, λοιπόν η ώρα αυτή έφτασε. Ας την εκμεταλλευτούμε πράττοντας το σωστό προς την κοινωνία και τους συνανθρώπους μας και γνωρίζοντας καλύτερα τον εαυτό μας:

  • Ψυχραιμία

Το Α και το Ω. Δε χρειάζεται πανικός. Ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής, μένουμε στο σπίτι και περιμένουμε να περάσει η «μπόρα».

  • Πρόγραμμα

Ξαφνικά έχουμε τόσο ελεύθερο χρόνο που δεν ξέρουμε πώς να τον εκμεταλλευτούμε. Η δημιουργία ενός καθημερινού προγράμματος με τις ώρες αφύπνισης, δραστηριοτήτων, ξεκούρασης θα βοηθήσει ώστε να μην περάσει αυτό το  χρονικό διάστημα στην αδράνεια.

  • Γυμναστική

Μένω στο σπίτι δε σημαίνει μένω στον καναπέ. Μπορώ να φροντίσω το σώμα μου ακόμα κι από το σπίτι. Υπάρχουν διαθέσιμες ασκήσεις, οι οποίες μπορούν να εκτελεστούν στο χώρο του καθενός, ώστε να διατηρηθούμε σε φόρμα.

  • Μαγειρική

Καιρός για πειραματισμούς! Επιτέλους έχουμε το χρόνο να ασχοληθούμε με την κουζίνα μέσα από μία πιο δημιουργική ματιά και να φτιάξουμε όλες εκείνες τις συνταγές που είχαμε κατά νου αλλά δεν μας έφτανε ο χρόνος για τίποτα άλλο πέρα από το καθημερινό φαγητό.

  • Χρόνος με τα παιδιά

Τώρα που είναι και τα παιδιά στο σπίτι είναι μια ευκαιρία για οικογενειακές στιγμές χωρίς το άγχος του χρόνου. Ας βάλουμε λοιπόν και τα παιδιά μέσα σε αυτό το παιχνίδι κι ας τα μάθουμε να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για το κοινό καλό.

  • Διάβασμα και δημιουργικές δραστηριότητες

Θυμάσαι εκείνη τη λίστα που είχες φτιάξει με τα βιβλία που ήθελες να διαβάσεις; Όλοι έχουμε μια τέτοια λίστα κατά νου. Ας φτιάξουμε λοιπόν μια κούπα καφέ και ας ξεκινήσουμε. Έχουμε πλέον άπλετο χρόνο. Πέρα από το διάβασμα, μπορούμε να ασχοληθούμε και με άλλες δημιουργικές δραστηριότητες τις οποίες αναβάλλαμε συνεχώς λόγω έλλειψης χρόνου, όπως παζλ, ζωγραφική, κατασκευές και ό, τι άλλο έχουμε στο μυαλό μας.

  • Ταινίες

Πάμε σε μια ακόμα «πικραμένη» λίστα: πόσες ταινίες έχουμε κατά νου να δούμε κάποια στιγμή αλλά ποτέ δε βρίσκουμε το χρόνο και την ενέργεια να εστιάσουμε ένα δίωρο σε μια οθόνη χωρίς να μας πάρει ο ύπνος; Μήπως ήρθε η ώρα;

  • Δουλειές στο σπίτι

Πόσες φορές αναβάλαμε εκείνο το ξεσκαρτάρισμα της ντουλάπας, της αποθήκης ή τελοσπάντων, πόσο καιρό έχουμε να κάνουμε με την ησυχία μας τις δουλειές του σπιτιού, χωρίς να πρέπει να θυσιάσουμε το λίγο χρόνο που θα είχαμε για εμάς και τους ανθρώπους μας; Ευκαιρία λοιπόν και για αυτές τις δραστηριότητες!

Ζούμε λοιπόν περίεργες και πρωτόγνωρες για τους περισσότερους στιγμές. Ωστόσο, το άγχος, ο πανικός ή στο άλλο άκρο η αδιαφορία δεν οδηγούν πουθενά! Αυτή τη στιγμή είμαστε όλοι μια ομάδα. Οι περισσότεροι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το χρονικό διάστημα απασχολούμενοι με δραστηριότητες που δεν προλαβαίναμε προ καραντίνας. Υπάρχουν βέβαια και οι άλλοι… Αυτοί που ακόμα και σε μια τέτοια περίοδο είναι εκεί έξω προσπαθώντας για εμάς. Είναι οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ και πολλοί ακόμη. Και φυσικά είναι οι ευπαθείς μας ομάδες. Οι άνθρωποι που οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε. Σε αυτήν την παράσταση λοιπόν, ο καθένας από εμάς έχει το ρόλο του και οφείλει να τον παίξει όσο καλύτερα γίνεται και σύμφωνα με τους κανόνες. Ο στόχος όμως είναι ένας. Το «χειροκρότημα» στο τέλος! Θα το καταφέρουμε!

Σύνταξη:Ελένη Καλαϊτζή

Ποια είναι η Ελένη

Ήρθε λοιπόν η ώρα να γνωριστούμε! Είμαι η Ελένη, 26 χρονών και κατάγομαι από το Λαγκαδά/Θεσσαλονίκης. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας ΑΠΘ και φέτος ολοκληρώνω το Μεταπτυχιακό μου στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία με κατεύθυνση Κλινική Νευροψυχολογία. Αγαπώ πολύ τα βιβλία και το γράψιμο. Η θεματολογία της στήλης αφορά τον τομέα της Ψυχολογίας, έχω διάφορες ιδέες και είμαι ανοιχτή και σε ιδέες δικές σας, σε θέματα που θα σας ενδιέφερε να διαβάσετε