ΔΙΕΚΔΙΚΩ…
Πώς να διεκδικώ αυτά που θέλω;
Σου έχει τύχει να θέλεις κάτι ή (να μη θέλεις) αλλά να μην μπορείς να το διεκδικήσεις; Σου έχει τύχει να θες να είσαι εσύ τα άτομο που θα αναλάβει εκείνο το δύσκολο project στη δουλειά ή να μην μπορείς να εξυπηρετήσεις ένα συνεργάτη σου και να μην μπορείς να εκφραστείς; Να νιώθεις θεατής της ζωής σου; Σχεδόν όλοι μας έχουμε βιώσει μια τέτοια κατάσταση, ωστόσο πολλοί από εμάς έχουν υιοθετήσει αυτό το παθητικό μοτίβο ζωής, γεγονός που έχει αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία, γεμίζοντας την καθημερινότητα τους με στρες και δυσαρέσκεια.
Το πρώτο ερώτημα λοιπόν είναι το εξής:
Γιατί δεν διεκδικώ αυτά που θέλω;
- Φόβος της απόρριψης
Ο φόβος ότι ακόμα και να ζητήσουμε αυτό που επιθυμούμε δε θα το πάρουμε, συχνά μας κρατάει πίσω στο παιχνίδι της διεκδίκησης. Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να ζητήσει αύξηση στη δουλειά του, ο φόβος ότι θα απορριφθεί και δε θα την πάρει τελικά είναι τόσο μεγάλος που τελικά προτιμάει να μην τη ζητήσει καθόλου.
- Χαμηλή αυτοπεποίθηση
Ακόμα ένας λόγος που δε μας αφήνει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά για την διεκδίκηση των «θέλω» μας. Πιστεύουμε ότι δεν είμαστε επαρκείς για να ζητήσουμε το κάτι παραπάνω από αυτά που ήδη έχουμε, με αποτέλεσμα να υποχωρούμε πάντα και να βλέπουμε τους υπόλοιπους πιο άξιους για κάτι που θα μπορούσαμε να καταφέρουμε κι εμείς αν μπαίναμε στη διαδικασία να το διεκδικήσουμε.
- Τι θα πουν οι άλλοι;
Η γνώμη των άλλων: μια βασανιστική σκέψη η οποία ακολουθεί πολλούς από εμάς σε κάθε βήμα. Τι θα πει η συνάδελφος στη δουλειά μου αν της πω ότι με ενοχλεί που δεν με αφήνει ποτέ να πάρω κι εγώ πρωτοβουλίες και θέλει να είναι αυτή συνεχώς υπεύθυνη; Αν θυμώσει; Πόσες φορές σκεφτόμαστε έτσι και καταλήγουμε να μένουμε στα παρασκήνια της ζωής μας;
Πώς μπορώ λοιπόν να διεκδικήσω αυτό που θέλω;
- Τι θέλω;
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: πρώτα απ’ όλα λοιπόν πρέπει να αντιληφθούμε τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε. Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε μια λίστα με τις επιθυμίες μας, οι οποίες απαιτούν το αποφασιστικό βήμα της διεκδίκησης τους για να πραγματοποιηθούν, ξεκινώντας από την πιο απλή πχ να δώσω τις εξετάσεις για εκείνο το μεταπτυχιακό κι ας αποτύχω, μέχρι την πιο σύνθετη πχ θέλω να σταματήσουν να με υποβιβάζουν και να διεκδικήσω τη θέση που μου αξίζει. Αφού λοιπόν καταγράψουμε τις επιθυμίες μας, προχωράμε στο επόμενο βήμα: τη διεκδίκηση τους.
- Εκφράσου!
Πολλές φορές έχουμε την πεποίθηση ότι οι κοντινοί μας άνθρωποι, οι συνάδελφοι μας και γενικά τα άτομα με τα οποία συναναστρεφόμαστε διαβάζουν τη σκέψη μας και είναι σε θέση να γνωρίζουν τι θέλουμε ανά πάσα στιγμή. Ε λοιπόν, δεν είναι έτσι! Επομένως, ας κάνουμε το πιο απλό. Ας πούμε τι θέλουμε! Είναι πιθανόν οι φόβοι μας να είναι απόρροια του γεγονότος ότι δεν εκφράζουμε αυτό που θέλουμε, ενώ αν τολμούσαμε να το κάνουμε, η επιθυμία μας πολύ απλά να πραγματοποιούταν.
- Μη φοβάσαι τις διαφωνίες, δε γίνεται να ικανοποιούμε τους πάντες και πάντα!
Δυστυχώς δε γίνεται να συμφωνούμε πάντα και με όλους! Αυτό που γίνεται όμως είναι να μην συμβιβαζόμαστε με καταστάσεις που μας δυσαρεστούν, φοβούμενοι μια πιθανή σύγκρουση. Με προϋπόθεση πάντα το σεβασμό προς τον άλλον, ας εκφράσουμε την επιθυμία μας! Ας πούμε στο συνάδελφο μας, στη φίλη μας, στους γονείς μας ότι δεν μπορούμε δυστυχώς να παραβρεθούμε σε εκείνο το τραπέζι, γιατί είμαστε πολύ κουρασμένοι σήμερα. Ακόμα κι αν έρθει η σύγκρουση, μπορεί να εξελιχθεί σε μια εποικοδομητική συζήτηση ξεκαθαρίζοντας τη θέση μας, ότι δηλαδή θα θέλαμε πολύ να πάμε αλλά δε γίνεται, στεναχωριόμαστε με αυτό και θα το κανονίσουμε μια άλλη φορά ώστε να περάσουμε καλύτερα. Έτσι σεβόμαστε και τη δική μας επιθυμία και δίνουμε και στον άλλον να καταλάβει τη θέση μας. Θα διαπιστώσετε ότι τέτοιες μικρές συγκρούσεις αποφέρουν περισσότερα οφέλη στην ψυχική μας υγεία και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, καθώς ξεκαθαρίζουν το τοπίο, ενώ ο διαρκής συμβιβασμός και ο φόβος διεκδίκησης των επιθυμιών μας, προκαλεί έντονο στρες και στην πορεία φθείρει τόσο την ψυχική μας υγεία, όσο και τις σχέσεις μας.
- Υποστηρίξτε την επιθυμία σας και τον εαυτό σας!
Πολλές φορές, ακόμα κι αν διεκδικήσουμε αυτό που θέλουμε, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με επιχειρήματα από το συνομιλητή μας, με τα οποία θα υποστηρίζει τη δική του πλευρά και θα μας προτρέπει να αλλάξουμε γνώμη. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται να παραμείνουμε σταθεροί και να μην ενδώσουμε, ακόμα κι αν χρειαστεί να επαναλαμβάνουμε συνεχώς τα ίδια και τα ίδια.
Το παιχνίδι της διεκδίκησης λοιπόν, διέπεται από κάποιους «κανόνες» οι οποίοι σε κάποιους φαντάζουν τόσο δύσκολοι, που προτιμούν τελικά τη λύση του συμβιβασμού. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, ωστόσο δώστε χρόνο στον εαυτό σας να επεξεργαστεί τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσετε να πάρετε αυτό που θέλετε. Μπορεί να μη γίνει αμέσως η μεταστροφή, όμως με μικρά βήματα τη φορά θα δείτε ότι τα οφέλη που θα αποκομίσετε θα σας ενθαρρύνουν να συνεχίσετε την προσπάθεια. Ξεκινήστε από πιο εύκολους για εσάς στόχους και συνεχίστε με τους δυσκολότερους. Δώστε λοιπόν στον εαυτό σας την ευκαιρία να πάρει αυτό που του αξίζει!
Σύνταξη:Ελένη Καλαϊτζή
Ποια είναι η Ελένη
Ήρθε λοιπόν η ώρα να γνωριστούμε! Είμαι η Ελένη, 26 χρονών και κατάγομαι από το Λαγκαδά/Θεσσαλονίκης. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας ΑΠΘ και φέτος ολοκληρώνω το Μεταπτυχιακό μου στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία με κατεύθυνση Κλινική Νευροψυχολογία. Αγαπώ πολύ τα βιβλία και το γράψιμο. Η θεματολογία της στήλης αφορά τον τομέα της Ψυχολογίας, έχω διάφορες ιδέες και είμαι ανοιχτή και σε ιδέες δικές σας, σε θέματα που θα σας ενδιέφερε να διαβάσετε