TOP

ΕΦΗΜΕΡΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Καλοκαίρι… Ξεκούραση, εξορμήσεις, διασκέδαση, χαλάρωση.. Κάπου εδώ έρχονται και οι σχέσεις, μεταξύ αυτών και οι εφήμερες σχέσεις. Οι καλοκαιρινές… Όλο το χειμώνα σκέφτεσαι, ότι το καλοκαίρι θα βρεις το άλλο σου μισό… Έχεις ήδη βρει νυφικό, εκκλησία και έχεις κάνει λίστα καλεσμένων.. Χαμογελάς… «είμαι έτοιμη» σκέφτεσαι.. Μόνο ο γαμπρός λείπει. Και έρχεται το καλοκαίρι… Κι εκεί που κάθεσαι στην ξαπλώστρα αραχτή… το κύμα ξεβράζει έναν πρίγκιπα… Το άλλο σου μισό… ή έτσι νομίζεις.

Η σύναψη ερωτικής σχέσης πάντα ενέχει ένα ρίσκο. Ποτέ δεν είναι σίγουρη η επιτυχία της. Δεν υπάρχει συνταγή. Ωστόσο, το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που οι εφήμερες σχέσεις είναι πολύ συνήθεις. Όταν όμως ο στόχος είναι η εύρεση του άλλου σου μισού ποια είναι η συνεισφορά μιας τέτοιου είδους σχέσης; Όπως είπα και νωρίτερα, η επιτυχία μιας σχέσης ποτέ δεν είναι σίγουρη. Οπότε, ακόμα κι αν με την πρώτη ματιά αισθάνεσαι ότι έχεις βρει τον πρίγκιπα ή τη γυναίκα τη ζωής σου, είναι πιθανόν αυτό το όνειρο να διαλυθεί στην πορεία. Από την άλλη, πόσα παραδείγματα σχέσεων που ξεκίνησαν με προδιαγραφές για «εφήμερες» κατέληξαν σε σχέσεις ζωής;

Εγώ προσωπικά έχω αρκετές στο μυαλό μου. Δεν πρέπει λοιπόν να βάζουμε ταμπέλα στις σχέσεις πριν καν προλάβουν να εξελιχθούν. Φυσικά, υπάρχουν φάσεις στη ζωή μας που αισθανόμαστε έτοιμοι για κάτι σταθερό κι άλλες που αρκούμαστε στην παροδική καλοπέραση. Σε όποια φάση της ζωής μας κι αν βρισκόμαστε, μια σχέση, όποιου τύπου σχέση κι αν είναι αυτή, συνεπάγεται γνωριμία, συναναστροφή, αλληλεπίδραση με ένα άτομο. Δημιουργία αναμνήσεων. Δε χρειάζεται να αναλωνόμαστε στον προσδιορισμό του τύπου της σχέσης και να χάνουμε την ουσία. Όπου και να βγάλει αυτό το ταξίδι, δεν πρέπει να ξεχνάμε το σεβασμό προς τον εαυτό μας και προς τον άλλον. Από εκεί και πέρα, μπορεί το ταξίδι να διαρκέσει 1 μήνα, 6 μήνες, 1 χρόνο, 5 χρόνια ή μια ζωή.

Σημασία έχει να είμαστε ευτυχισμένοι. Μέσα από κάθε σχέση μπορούμε να μάθουμε και να αποκομίσουμε εμπειρίες. Μέσα από τα λάθη μας, από τις απογοητεύσεις μας, από τις όμορφες στιγμές. Τις σχέσεις λοιπόν που τελικά λήγουν νωρίς πρέπει να τις βλέπουμε ως ένα μάθημα. Και να προχωράμε παρακάτω.

Κάποιες φορές βέβαια είναι δύσκολο, γιατί δυστυχώς η επιθυμία για χωρισμό είναι πιθανόν να είναι μονόπλευρη. Και τότε ο ένας προχωράει παρακάτω κι ο άλλος μαζεύει τα κομμάτια του. Εάν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, μην ξεχνάς ότι ο/η σύντροφος σου είναι πιθανόν να είδε σε εσένα πολλά περισσότερα από αυτά που είδες εσύ. Να ένιωσε συναισθήματα που εσύ ούτε καν στο ελάχιστό δεν ένιωσες για αυτόν/αυτήν. Να σε ερωτεύτηκε.

Μην τον/την πληγώσεις. Δεν εννοώ φυσικά ότι πρέπει να συμβιβαστείς, αλλά μπορείς να διακόψεις μια σχέση χωρίς να ρίξεις τον άλλον στα πατώματα. Ξεκαθάρισε τη θέση σου και δείξε ενδιαφέρον για τα συναισθήματα του άλλου. Δεν καταφέρατε να διατηρήσετε τη σχέση σας, ωστόσο μην υποβαθμίζεις τις στιγμές που μοιράστηκες με έναν άνθρωπο. Είναι κομμάτι της ζωής σου! Μια δική σου επιλογή! Πρόσθεσε τες στο ντουλάπι των αναμνήσεων σου με αγάπη και σεβασμό.

Εάν τώρα ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, μάλλον τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα. Επένδυσες σε μια σχέση, σε έναν άνθρωπο, αφοσιώθηκες και τελικά… πληγώθηκες! Δυστυχώς τα συναισθήματα δεν ήταν αμοιβαία. Μην μετανιώνεις όμως! Έκανες αυτό που αισθανόσουν. Αν ήξερες πού θα κατέληγε ίσως δε θα επιχειρούσες καν μια σχέση με αυτόν τον άνθρωπο. Το ήξερες όμως; Μπορούμε να γνωρίζουμε το μέλλον; Δυστυχώς όχι. Σε όλους τους τομείς της ζωής μας ρισκάρουμε συνεχώς. Διαθέτουμε χρόνο, κόπο, συναισθήματα χωρίς να ξέρουμε αν θα πετύχουμε ή αν τελικά θα απογοητευτούμε.

Το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις. Ξεκινάς μια σχέση και δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό. Κάντο όμως για σένα! Γιατί εσένα αυτό σε κάνει να νιώθεις όμορφα. Κι αν δεν υπάρχει ανταπόκριση μην απογοητευτείς. Γιατί ακόμα κι αν η σχέση σου λήξει σε 1 μήνα εσύ θα ξέρεις ότι σε αυτό το διάστημα ήσουν η καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού σου. Θα στενοχωρηθείς, θα κλάψεις, θα σκεφτείς ότι ποτέ δε θα βρεις έναν άνθρωπο για σένα. Δεν είναι όμως έτσι! Καμία σχέση δεν είναι χαμένος χρόνος. Αν λοιπόν βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση σκέψου καλά: τι μου πρόσφερε αυτή η σχέση; ποια ήταν τα λάθη μου; τι δε με ικανοποίησε σε αυτήν; τι θα άλλαζα αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω; τι προσδοκώ από εδώ και πέρα;

Αφού απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, έχεις κάνει τον απολογισμό σου και νιώσεις το θυμό σου και τη στενοχώρια σου να εξατμίζονται, μη χάνεις χρόνο! Η ζωή είναι εκεί έξω και σε περιμένει. Και που ξέρεις; Μπορεί στην επόμενη γωνία να σε περιμένει το άλλο σου μισό!

Μην αργείς!

Σύνταξη:Ελένη Καλαϊτζή

Ποια είναι η Ελένη

Ήρθε λοιπόν η ώρα να γνωριστούμε! Είμαι η Ελένη, 26 χρονών και κατάγομαι από το Λαγκαδά/Θεσσαλονίκης. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας ΑΠΘ και φέτος ολοκληρώνω το Μεταπτυχιακό μου στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία με κατεύθυνση Κλινική Νευροψυχολογία. Αγαπώ πολύ τα βιβλία και το γράψιμο. Η θεματολογία της στήλης αφορά τον τομέα της Ψυχολογίας, έχω διάφορες ιδέες και είμαι ανοιχτή και σε ιδέες δικές σας, σε θέματα που θα σας ενδιέφερε να διαβάσετε