TOP

Φοιτητικηζωή: Φοιτητες και γονεις εν δρασει!

Η φοιτητική ζωή είναι μια περίοδος της ζωής, η οποία στο μυαλό των μελλοντικών φοιτητών φαντάζει ιδανική! Καινούριες γνωριμίες, ξενύχτια, ανεμελιά, καφέδες μετά τα μαθήματα (ή κι αντί των μαθημάτων) αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια αυτού του ονειρικού κεφαλαίου που λέγεται φοιτητική ζωή. Οι γονείς από την άλλη καμαρώνουν για το επίτευγμα των παιδιών τους και χαίρονται που έφτασε η στιγμή να ανοίξουν τα φτερά τους. Ωστόσο, η φράση «κάθε αρχή και δύσκολη» δεν είναι τυχαία. Φοιτητές και γονείς χρειάζονται κάποιο χρόνο προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα, καθώς η φοιτητική ζωή αποτελεί μια μεταβατική φάση και πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε δυσκολίας. Τι δυσκολίες λοιπόν μπορεί να αντιμετωπίσουν οι νέοι φοιτητές και πώς μπορούν οι ίδιοι αλλά και οι γονείς τους να συμβάλλουν στη διαχείριση τους;

  • Αλλαγή πόλης

Πολλά είναι τα παιδιά που στα πλαίσια της φοιτητικής τους ζωής αναγκάζονται να μετακομίσουν σε άλλη πόλη. Αν και στην αρχή για πολλούς μαθητές αυτό είναι το επιθυμητό σενάριο, όταν αυτό γίνεται πραγματικότητα, είναι πιθανόν ένα κύμα άγχους να κάνει την εμφάνιση του. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το συναίσθημα, θα ήταν καλό ο φοιτητής να μετακομίσει στην πόλη φοίτησης του όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να προλάβει να τη γνωρίσει, να μάθει δηλαδή τι όμορφο έχει, πού θα μπορούσε να συχνάζει, ώστε να νιώσει οικειότητα προτού προστεθούν οι υποχρεώσεις και το άγχος που να αφορά τη σχολή. Οι γονείς οφείλουν να ενθαρρύνουν το παιδί τους και να το βοηθούν να εστιάσει στα θετικά αυτής της αλλαγής. Σίγουρα και οι γονείς ανησυχούν και προβληματίζονται, ωστόσο δεν πρέπει να μεταδώσουν αυτά τα συναισθήματα και στο παιδί τους.

  • Νέος κοινωνικός περίγυρος

Είτε σπουδάζεις στην πόλη σου είτε αλλού, το σίγουρο είναι ότι την πρώτη μέρα στο Πανεπιστήμιο θα νιώσεις περίπου όπως την πρώτη μέρα στο σχολείο. Μετά από 12 χρόνια στο σχολείο, κατά τα οποία σε κάθε αγιασμό έβλεπες τους κλασσικούς συμμαθητές σου, ξαφνικά έρχεται μια μέρα που πας στο πρώτο μάθημα της σχολής σου και δε γνωρίζεις κανέναν! Ούτε εσύ αλλά ούτε κι οι υπόλοιποι. Αυτό λοιπόν είναι το θετικό της υπόθεσης, καθώς όλοι οι πρωτοετείς αναζητούν με βλέμμα αμηχανίας κάποιον γνωστό μέσα στο πλήθος. Αν λοιπόν δεν τον βρουν,  θα υπάρξουν οι «τολμηροί» που με την πρώτη ευκαιρία θα επιδιώξουν νέες γνωριμίες κι έτσι σιγά σιγά διαμορφώνονται οι πρώτες «φοιτητικές παρέες», οι οποίες είναι πιθανόν να αλλάξουν στην πορεία. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η παρέα θα βρεθεί! Οι γονείς από την άλλη, έχουν πλέον απέναντι τους έναν ενήλικο, ο οποίος τώρα ξεφεύγει από το αυστηρά δομημένο πρόγραμμα της σχολικής ζωής και βιώνει την ελευθερία. Οι γονείς λοιπόν, πρέπει να αφήσουν τα παιδιά τους να ξεφύγουν από την ασφάλεια της αγκαλιάς τους, εφιστώντας ωστόσο την προσοχή τους στο πώς διαμορφώνει το παιδί τους τη ζωή του ως ενήλικας, με ποιους κάνει παρέα, ώστε να αντιληφθούν οποιαδήποτε απειλή.

  • Ελευθερία και ανεξαρτησία

Αυτές οι δύο έννοιες συνδέονται άρρηκτα με τη φοιτητική ζωή. Ωστόσο, όσο ιδανικό και να φαίνεται το να είσαι ελεύθερος και ανεξάρτητος, να έχεις ξεφύγει από την καθημερινή σχολική ρουτίνα και από την συνεχή επίβλεψη των γονιών σου, η ξαφνική μετάβαση σε ένα τελείως διαφορετικό μοτίβο ζωής πολλές φορές προκαλεί σύγχυση. Θα διαπιστώσεις δηλαδή ότι ξαφνικά θα έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο, θα μπορείς αντί να διαβάσεις να πας για καφέ γιατί δε θα σε επιβλέπει κανείς, θα μπορείς να ξενυχτήσεις μέχρι όποια ώρα θες, να φας ό,τι θες κι άλλα πολλά που θα δεις στην πορεία. Κάπου εδώ λοιπόν πρέπει να θέσεις τους στόχους αυτής της φάσης της ζωής σου, τις προτεραιότητες σου και να μάθεις να διαχειρίζεσαι εποικοδομητικά το χρόνο σου. Όλα μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα! Όμως για παράδειγμα, το να ξενυχτάς κάθε μέρα μέχρι το πρωί και να κοιμάσαι μέχρι το απόγευμα είναι μια ρουτίνα η οποία δε βοηθάει στην εξέλιξη σου. Μείνε λοιπόν συνεπής  στις υποχρεώσεις σου ως φοιτητής, ξεκίνα ένα χόμπυ, δες τους φίλους σου και γενικότερα φρόντισε η καθημερινότητα σου να συνεισφέρει στην επίτευξη των στόχων σου. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν και σε αυτό. Μια συζήτηση πριν την έναρξη της φοιτητικής ζωής για τους στόχους των παιδιών τους και μια διακριτική υπενθύμιση τους κατά τη διάρκεια της φοιτητικής τους ζωής, χωρίς να παίρνει τη μορφή κριτικής, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των ορίων.

Γενικότερα , θα μπορούσε να πει κανείς ότι η φοιτητική ζωή αποτελεί τη μετάβαση στην ενήλικη ζωή. Είναι μια πολύ όμορφη περίοδος της ζωής, η οποία χρειάζεται σωστή διαχείριση. Ο φοιτητής οφείλει να θέτει στόχους, να φροντίζει να περνάει όμορφα με άτομα που αγαπά, να συζητάει για ό,τι τον προβληματίζει και να μη διστάζει να ζητάει βοήθεια όταν τη χρειάζεται. Οι γονείς από την άλλη, πρέπει να υποστηρίζουν τα παιδιά τους, να τα ενθαρρύνουν και να φροντίζουν να βρίσκονται στο πλευρό τους ως στήριγμα. Πρέπει να φροντίζουν να είναι ενήμεροι για τη ζωή των παιδιών τους, τις παρέες τους, τα προβλήματα τους και να μη διστάσουν να απευθυνθούν σε ειδικό αν αντιληφθούν κάποιο πρόβλημα το οποίο ξεφεύγει από τον έλεγχο τους.

Σύνταξη:Ελένη Καλαϊτζή

Ποια είναι η Ελένη

Ήρθε λοιπόν η ώρα να γνωριστούμε! Είμαι η Ελένη, 26 χρονών και κατάγομαι από το Λαγκαδά/Θεσσαλονίκης. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας ΑΠΘ και φέτος ολοκληρώνω το Μεταπτυχιακό μου στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία με κατεύθυνση Κλινική Νευροψυχολογία. Αγαπώ πολύ τα βιβλία και το γράψιμο. Η θεματολογία της στήλης αφορά τον τομέα της Ψυχολογίας, έχω διάφορες ιδέες και είμαι ανοιχτή και σε ιδέες δικές σας, σε θέματα που θα σας ενδιέφερε να διαβάσετε