ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΟΥ: “ΤΗ ΖΩΗ ΤΗ ΔΕΧΕΣΑΙ ΟΠΩΣ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ,Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΣΟΥ ΦΕΡΝΕΙ.ΜΕ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΑΡΡΟΣ”
Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης
Η ταλαντούχα και αέναα καλλιτεχνικά ανήσυχη, ηθοποιός, σεναριογράφος, συγγραφέας, θεατρική συγγραφέας, ραδιοφωνική παραγωγός και παρουσιάστρια, Άννα Αδριανού, λίγο προτού μας χαριτώσει με την ερμηνεία της υποδυόμενη τη Μαλέν στις «Ανθισμένες Μανόλιες», συνομίλησε μαζί μας και σας παραθέτουμε τη συνομιλία μας.
Συμπρωταγωνιστείτε στην παράσταση «Ανθισμένες Μανόλιες» υποδυόμενη τη Μαλέν, μια δυναμική γυναίκα, που είναι και διευθύντρια του Κέντρου Ψυχικής Υγείας της πόλης, ειδικευμένη στην διαχείριση συμπεριφορών. Πώς θα περιγράφατε την ηρωίδα που υποδύεστε από τη δική σας οπτική γωνία;
Είναι μια γυναίκα ισορροπημένη και γενναία, ιδιαίτερα ενεργητική και δραστήρια, ίσως και κάπως αυταρχική και πιεστική ιδιαίτερα με την κόρη της για την οποία φοβάται πάντα πολύ λόγω της υγείας της, αλλά από την άλλη σαν καλή ψυχολόγος και μητέρα ξέρει ότι πρέπει να την κάνει να νοιώθει και ανεξάρτητη, γι’αυτό τελικά την αφήνει να πάρει τις αποφάσεις της και τα ρίσκα της και τη στηρίζει απόλυτα σ’ αυτά. Σε βαθμό που όταν η υγεία της κοπέλας χειροτερεύει δε διστάζει να της δώσει το νεφρό της για μεταμόσχευση. Από τα λεγόμενά της είναι φανερό ότι είναι η αρχηγός στην οικογένειά της, γιατί ο άντρας της είναι λίγο παιδί. Δεν έχουν ιδιαίτερα στενή σχέση οι δυο τους, απ’ ό,τι φαίνεται αλλά προς το τέλος φαίνεται να έχουν ξαναέρθει κοντα και να έχουν ανακαλύψει ξανά όσα τους έδεναν. Αγαπάει τις φίλες της που τις θεωρεί ένα άλλο είδος οικογένειας και όπως οι άλλες έχει μια καρδιά γεμάτη ενσυναίσθηση κι αγάπη. Και κυρίως αγάπη για τη ζωή, που θα φανεί στο τελευταίο μέρος, παρ’ όλες τις απώλειες.
Έκδηλο μήνυμα της παράστασης, η οποία βρίθει μεταξύ άλλων από ποικίλα λανθάνοντα μηνύματα, είναι το φαινόμενο της μοναξιάς από την οπτική των γυναικών. Ποιο στοιχείο της παράστασης σας έχει αγγίξει προσωπικά πιο πολύ;
Η μοναξιά των γυναικών οφείλεται στην ίδια τους την επάρκεια. Μια γυναίκα μπορεί να ζήσει μόνη της, όσο κι αν της στοιχίζει και να βρεί πάντα λόγους ύπαρξης, χαράς και δημιουργίας, αντίθετα με τους άντρες, που οι περισσότεροι δεν έχουν αυτή την ικανότητα. Κι από την άλλη, μια γυναίκα μέσα σε ένα γάμο ή σε μια οικογένεια, έχει και πάλι τη μοναξιά του αρχηγού, γιατί, κακά τα ψέματα, αυτή κατευθύνει τις καταστάσεις και συνήθως δεν έχει από τον σύντροφό της τη βοήθεια που χρειάζεται. Και στις δυο περιπτώσεις μπορεί να νοιώσει μόνη, αλλά όταν η ψυχή της γεμίζει με αγάπη, η μοναξιά χάνεται. Το στοιχείο της παράστασης που με έχει αγγίξει είναι η δύναμη που κρύβουν οι γυναίκες μέσα τους και η ικανότητα που έχουν να αποδέχονται γενναία τις μεγαλύτερες απώλειες και να προχωρούν μπροστά.
Αλήθεια ο σύνδεσμος με τη Μαλέν, επηρέασε, άλλαξε ενδεχομένως θα λέγατε τον τρόπο της σκέψης σας;
Κάθε ρόλος επηρεάζει τη ζωή μου γιατί μου προσφέρει βιώματα κι εμπειρίες που δεν θα είχα αλλιώς και μέσα από την ερμηνεία και την ταύτιση μαζί του περνούν μέσα μου και με πλουτίζουν. Από τη Μαλέν κρατάω μια φράση που λέει στο τέλος: Η ζωή συνεχίζεται… Κι έτσι πρέπει. Η Μαλέν μου θυμίζει ότι τη ζωή τη δέχεσαι όπως κι αν είναι, ό,τι κι αν σου φέρνει. Με γενναιότητα και θάρρος.
Αν σας ζητούσα στο σημείο αυτό να μου ορίσετε τι σημαίνει για εσάς, τι συνειρμούς σας γεννά η φράση «Ανθισμένες Μανόλιες», τι θα απαντούσατε;
Έχω στον κήπο μου μια μεγάλη μανόλια. Όταν ανθίζει τα λουλούδια της είναι πανέμορφα και το άρωμα τους μεθυστικό. Φαίνονται εύθραυστα κι απαλά. Αλλά το δέντρο που τα βγάζει είναι το πιο γερό του κήπου. Έχει δυνατές ρίζες και κορμό και δεν το επηρεάζει ούτε ο πιο βαρύς χειμώνας. Έτσι είναι κι αυτές οι γυναίκες. Ανθισμένες κι απαλές αλλά και ανθεκτικές.
Ποια είναι από την πείρα σας, τα εν γένει στοιχεία που θα πρέπει να έχει ένας ηθοποιός για να σταθεί στο θέατρο, στον κινηματογράφο, την τηλεόραση; Ποια συμβουλή θα δίνατε στους νέους που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την υποκριτική;
Να αγαπήσουν την υποκριτική με όλη τους την καρδιά, για τα εσωτερικά δώρα με τα οποία θα τους πλουτίσει κι όχι για τα εξωτερικά (π.χ. αναγνωρισημότητα, χρήματα κλπ) Να έχουν υπομονή και επιμονή και να δουλεύουν ακατάπαυστα τα εκφραστικά τους μέσα, αλλά και το μυαλό τους προσφέροντας του μόρφωση και καλλιέργεια. Και πάνω απ όλα να μην «τσιμπήσουν» στην επιτυχία, ούτε να παρασυρθούν από αυτήν. Να θυμούνται ότι δεν κρατάει για πάντα και στην καλύτερη, πηγαινοέρχεται. Το σημαντικό είναι το ταξίδι και η πρόοδος.
Στην ερώτηση ποιος είναι ο σκοπός της ύπαρξης της τέχνης στη ζωή του ανθρώπου, τι θα απαντούσατε;
Να ξορκίσει την φθαρτότητα της ύπαρξής του και να ξαναφτιάξει τον κόσμο καλύτερο ή όπως τον φαντάζεται μέσα του. Και μέσα από αυτήν τη διαδικασία να επικοινωνήσει με τους άλλους ανθρώπους και να αγγίξει τις ψυχές τους.
Αυτήν την περίοδο για τις ανάγκες της παράστασης βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη. Ποια είναι θα λέγατε η σχέση σας με την πόλη;
Τη λατρεύω. Κι όχι μόνο για την παραλία, τις ομορφιές της, το κέφι των κατοίκων της, τις δυνατότητες που προσφέρει για διασκέδαση αλλά και κουλτούρα… Πάνω απ’ όλα με μαγεύει η μοναδική της ατμόσφαιρα, μια ενέργεια που τη νοιώθεις παντού, ζεστή και θετική. Μια πόλη που συνδιάζει πολιτισμικά την Ανατολή με τη Δύση. Είμαι πολύ χαρούμενη που θα παιξω ξανά εκεί. Έχει άλλωστε πολύ καλό κοινό, που ξέρει από θέατρο και το αγκαλιάζει μοναδικά.
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, τι έχετε ξορκίσει με την ενασχόλησή σας με την Τέχνη;
Την εσωτερική μοναξιά και την υλική φθαρτότητα. Η Τέχνη μου θυμίζει αυτό που έγραψε ο Σαίξπηρ. Ότι τελικά είμαστε φτιαγμένοι από την ύλη που είναι φτιαγμένα και τα όνειρα.
Eυχαριστώ πολύ την Άννα Αδριανού για την πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία μας και της εύχομαι καλή συνέχεια στην ήδη πετυχημένη πορεία της στον χώρο της τέχνης.
Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης
Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας Thess culture.gr. Aγαπώ πολύ τη μουσική, τις τέχνες, την ανάγνωση και το θέατρο, ενώ συνεντεύξεις μου και κριτικές μου έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον ηλεκτρονικό τύπο. Διαχειρίζομαι παράλληλα τις σελίδες «Ορθογραφία και ορθοέπεια», «Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία» και υπήρξα επί πολλά έτη ενεργό μέλος και συντονιστής στις λέσχες ανάγνωσης των βιβλιοθηκών του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου.