TOP

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΠΟΛΥΤΑΛΑΝΤΟ ΚΩΣΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ

Αφιέρωμα:Άννα Κάμπα

Πέρασε ένας χρόνος από την απώλεια του πολυτάλαντου Κώστα Δημητριάδη και το Thessculture.gr θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στο σπουδαίο έργο, ετοίμασε και σας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα για τη δράση του.

Ο Κωστας Δημητριαδης και η πορεια του ως τη μεγαλη οθονη.

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2019 έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Δημητριάδης, ένας σημαντικός ζωγράφος και σκηνογράφος της ελληνικής καλλιτεχνικής κοινότητας. Γεννημένος το 1931 στη Θεσσαλονίκη, βίωσε την περίοδο της κατοχής, γνώρισε τη φτώχια και ενηλικιώθηκε μέσα από πολλές δυσκολίες.

«Ζωγράφιζα γιατί το θεωρούσα απόλυτη ανάγκη. Μου ήταν βιολογική ανάγκη.»[1]

Αν και οι εποχές δεν ήταν ευνοϊκές για την τέχνη, ο ίδιος δηλώνει πως είχε πάντοτε «μία έφεση, μία τάση» προς την καλλιτεχνική δημιουργία και πως από μικρό παιδί «ονειρευόταν να γίνει ζωγράφος».[2] Στην παιδική του ηλικία δεν είχε διδαχτεί την τέχνη του σχεδίου, δεν είχε δεχτεί καμιά επιρροή ούτε και παρότρυνση για να σχεδιάσει. Ωστόσο, διέθετε ένα έμφυτο ταλέντο που τον ωθούσε να σκιτσάρει γνωστά του πρόσωπα και να ενθουσιάζεται από τις μεγάλες κενές επιφάνειες. Έτσι, στράφηκε προς τον κινηματογράφο και τη δημιουργία γιγαντοαφισών. Αρχικά, μαθήτευσε στο εργαστήρι του Κώστα Πολυμέρη, ενός αυτοδίδακτου ζωγράφου της Θεσσαλονίκης. Από εκεί έμαθε την τεχνική της γιγαντοαφίσας και άρχισε να συνεργάζεται με κινηματογράφους της πόλης. Σταδιακά, καθώς οι συνεργασίες του αυξάνονταν διαρκώς, ο Δημητριάδης δημιούργησε το δικό του εργαστήρι και αναδείχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς γιγαντοαφισών της πόλης.

Πέρα από την κλίση του αυτή, ο Δημητριάδης είχε επίσης μεγάλη αγάπη για το θέατρο. Το 1957 συνεργάστηκε με το θέατρο Μετροπόλ όπου ανέλαβε για πρώτη φορά καθήκοντα σκηνογράφου.

«Με είχε συνεπάρει η σκηνογραφία γιατί είχε μεγάλες φόρμες. […] Ήθελα να κάνω ζωγραφική, όμως δεν ήθελα να κάνω πίνακες. Μου άρεσε η μεγάλη φόρμα.»[3]

Όταν το 1961 ο Σωκράτης Καραντινός ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να ιδρύσει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδους (Κ.Θ.Β.Ε.), επέλεξε τον Κώστα Δημητριάδη ως συνεργάτη και μέλος της ομάδας του νεοσύστατου αυτού οργανισμού. Εκεί ο καλλιτέχνης μπόρεσε να αναπτυχθεί προσωπικά και επαγγελματικά. Μέσα από τις παραγωγές του Κ.Θ.Β.Ε. απέκτησε σημαντική εμπειρία και ανέδειξε τη δημιουργικότητα αλλά και την τεχνική του ικανότητα στον σχεδιασμό σκηνικών. Μάλιστα, το 1975 ανέλαβε καθήκοντα Τεχνικού Διευθυντή του θεάτρου.

Βέβαια, η σκηνογραφική του δραστηριότητα δεν περιορίζεται στο θέατρο. Η ικανότητά του να δημιουργεί πρωτότυπα σκηνικά που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εκάστοτε παράστασης, τον έφερε κοντά σε σημαντικές προσωπικότητες του κινηματογράφου. Έτσι, συνεργάστηκε με διάσημους σκηνοθέτες και συμμετείχε σε πολλές κινηματογραφικές παραγωγές. Μία από τις σημαντικότερες συνεργασίες του είναι αυτή με τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, για την παραγωγή της βραβευμένης ταινίας «Μια αιωνιότητα και μία μέρα».

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αφιερώθηκε στη διδασκαλία. Ως καθηγητής του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), ο Κώστας Δημητριάδης δίδασκε ζωγραφική σκηνικών και, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τμήματος, «υπήρξε αγαπημένος δάσκαλος για πολλές γενιές φοιτητών».[4]


[1] YouTube, Ιουνίου 2013, Δημητριάδης ΚΘΒΕ (TV100 – 270513), Ρεπορτάζ: Διογένης Μαριόλας, (video),  https://www.youtube.com/watch?v=Ik49fPqv5Bw 13 Σεπτεμβρίου 2020.

[2] YouTube, Ιούλιος 2018, Κώστας Δημητριάδης, ζωγράφος – Kostas Dimitriadis, painter, Συνέντευξη: Γιώργος Κατσάγγελος, (video), https://www.youtube.com/watch?v=E265gGQw9hM 13 Σεπτεμβρίου 2020.

[3] Κώστας Δημητριάδης, Kostas Dimitriadis – ζωγράφος, painter, Συνέντευξη: Γιώργος Κατσάγγελος.

[4] Κώστας Δημητριάδης (1931-2019), Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), https://www.thea.auth.gr/2019/09/kostas-dimitriadis/ , 15/9/2020.

Αφιέρωμα:Άννα Κάμπα

“Ονομάζομαι Άννα Κάμπα και είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Η ερευνητική μου δραστηριότητα αφορά κυρίως την αισθητική και τη φιλοσοφία της τέχνης. Ταυτόχρονα ασχολούμαι με την επιμέλεια κειμένων και τη συγγραφή άρθρων για την τέχνη και τον πολιτισμό.”

LINKEDIN: www.linkedin.com/in/anna-kampa