ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΑΛΑΣ:”ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΟΠΟΥ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΦΙΛΙΕΣ,ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ,ΨΩΝΙΖΟΥΝ ΑΓΑΘΑ Η ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ ΧΑΡΗ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA.ΣΥΝΕΠΩΣ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Η ΤΕΧΝΗ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΠΗΡΕΑΣΤΗ…”
Συνέντευξη:Αγγελική Κερπιτσοπούλου
Ο Φώτιος Μπαλάς μίλησε στο thessculture.gr και στην ιστορικό τέχνης Αγγελική Κερπιτσοπούλου για την έκθεση Ψηφιακή Αποπλάνηση στην γκαλερί Λόλα Νικολάου.
Είστε μόνιμος συνεργάτης της γκαλερί “Lola Nikolaou” στη Θεσσαλονίκη από το 2012, πως θα περιγράφατε αυτή την συνεργασία με εικαστικό τρόπο;
Η miss Lola, όπως την αποκαλώ,πίστεψε και επένδυσε σε εμένα απο τότε που ήμουν φοιτητής. Είναι συνεργάτης, φίλη, σχολείο, οικογένεια.Σε μία χώρα γεμάτη “άστεγους” καλλιτέχνες, εκείνη είναι το εικαστικό μου κατάλυμα.
Πως η ενασχοληση σας με την μόδα που απο οτι βλέπω είναι έντονη σας τροφοδοτεί στο εικαστικό κομμάτι, αν αυτό συμμβαίνει;
Φλερτάρω με την μόδα από την εφηβεία μου. Είναι ένας χώρος, ο οποίος ηταν ανέκαθεν η δεύτερη μου επιλογή. Αυτό που ερευνώ όλα αυτά τα χρόνια ειναι η σχέση μόδας και τέχνης. Η “χρυσή τομή” όπου και αν υπάρχει. Αυτό, ήταν και το αντικείμενο του μαθήματος μου οταν ήμουν καθηγητής στη σχολή μόδας Βελουδάκης στην Αθήνα . Η προσέγγιση που κάνω εγώ προσωπικά, γινεται καθαρά με εικαστικό χαρακτήρα. Δεν έγινα σχεδιαστής μόδας αρχικά γιατί πέρασα στη Σχολή Καλών Τεχνών και επίσης διότι εν μέρη θεωρώ ότι με το να παράγεις κάτι σε μεγάλη ποσότητα και ταυτόχρονα να εξυπηρετεις ένα τεράστιο μέρος του καταναλωτικου κοινού, αναγκάζεσαι να κάνεις δημιουργικές εκπτώσεις και αυτο για εμένα ειναι αρκετά περιοριστικό. Ελάχιστοι καταφέρνουν να το ξεπερασουν αυτό και τους θαυμάζω απεριόριστα. Η μόδα με εμπνέει, άλλωστε μόδα δεν είναι μόνο τα ρούχα. Η μόδα οφείλει να αντανακλά τις συνθήκες της εποχής της. Όταν η μόδα συναντά την τέχνη, εγώ κάνω πάρτι!

Ποιός είναι ο στόχος μιας Ψηφιακής Αποπλάνησης στις μέρες μας;
Αρχικά πιστεύω ότι ποτέ μια αποπλάνηση δεν έχει μόνο έναν στόχο. Τα βέλη είναι πολλά και οι στόχοι ποικίλουν. Όπως ποικίλουν και οι “στόκοι” στην εποχή μας. Η έκθεση “Ψηφιακή Αποπλάνηση” ήταν μια ιδέα που είχαμε από κοινού με τον συνάδελφο εικαστικό Βασίλη Αλεξάνδρου και την δουλεύαμε τους τελευταίους μήνες. Αυτό το τονίζω διότι ειναι μια έκθεση αρκετά επίκαιρη με νέα έργα που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για την έκθεση. Με ειρωνική διάθεση και καυστικό χιούμορ κάνουμε σχόλια για ζητήματα που έχουν προκύψει ή εχουν κορυφωθεί την φετινή χρονιά. Την χειραγώγηση τον media, τον ιό, την απομόνωση, την ευθύνη, τον φόβο, την αποπλάνηση και την παραπλάνηση…
Ποιό είναι το επόμενο πρότζεκτ που ετοιμάζετε;
Το επόμενο βήμα είναι η συμμετοχή της έκθεσης αυτής στην “Art Athina”, εκπροσωποντας την γκαλερί Λόλα Νικολάου, η οποία φέτος, λόγω των συνθηκών, θα διεξαχθεί διαδικτυακά.
Μέσα στο φθινόπωρο, θα συμμετέχω σε μία ομαδική έκθεση στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης(MOMus). Ταυτόχρονα προετοιμαζομαι για την ατομική μου έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης η οποία και θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2021. Έχω κάποια πρότζεκτ στο μυαλό μου για τα οποία προετοιμάζομαι από τώρα αλλά δεν είμαι σε θέση να ανακοινώσω κάτι επίσημα αυτή την στιγμή, θα το δείτε στην πορεία.

Θεωρείτε οτι η νεα εποχή των Social media έχουν επηρεασσει και τον ψώρο της τέχνης; Αν ναι με ποιόν τρόπο και σε τι βαθμό;
Πιστεύω ότι τα social media εχουν επιρρεασει αρκετά την ζωή μας σε γενικότερο πλαίσιο. Αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της. Ζούμε σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι κάνουν φιλίες, κλείνουν δουλειές, ψωνίζουν αγαθά ή παντρεύονται χάρη στα social media. Συνεπώς, δεν θα μπορούσε η Τεχνη να μείνει ανεπηρέαστη. Προσωπικά, τα χρησιμοποιώ από τότε που ήμουν φοιτητής και μόνο καλό μου έχουν κάνει. Είχα καταλάβει την δύναμη τους πολυ πριν γίνουν “χορηγούμενα”… Το μισό μου βιογραφικό οφείλεται σε δουλειές και συνεργασίες που έχουν προκύψει μέσα απο την προβολή της δουλειάς μου σε διαδικτυακές πλατφόρμες. Επίσης, με έχουν βοηθήσει ώστε να με βρίσκουν και να με προσεγγίζουν και άνθρωποι από το εξωτερικό. Στην χώρα μας, αυτή την στιγμή στον χώρο των Τεχνών, υπάρχει τεράστια προσφορά αλλά μικρή ζήτηση. Οι αξιόλογες γκαλερί ειναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού και επίσης δεν βρίσκονται όλοι στην πλεονεκτική θέση να έχουν προβολή με ποικίλους τρόπους. Τα social media δίνουν την ευκαιρία σε ολους τους καλλιτέχνες να προβάλλουν την δουλειά τους και να έχουν ένα βήμα. Όσοι τα χρησιμοποιούν σωστά, βγαίνουν κερδισμένοι…

Τα έργα σας στην παρούσα έκθεση λειτουργούν ως αυτόνομες οντότητες ή μια ενιαία εικαστική σύνθεση η οποία αποσκοπει να παραγει νόημα ως όλον;
Τα έργα της έκθεσης λειτουργούν και αυτόνομα αλλά και συνολικά. Βασικά η συγκεκριμένη έκθεση στο σύνολό της, λειτουργεί ως μια εγκατάσταση. Με τον Βασίλη, δεν θέλαμε απλά να συνυπάρξουμε στο χώρο όπως γίνεται συνήθως σε εκθέσεις, θέλαμε να κάνουμε μία κοινή τοποθέτηση. Χαίρομαι ιδιαίτερα που σύμφωνα και με την γνώμη του κοινού που επισκέπτηκε την γκαλερί, αυτό επιτεύχθει.

Τί έχετε αποκομίσει τόσο ως άνθρωπος αλλά και ως καλλτέχνης μέσα από την ενασχόληση σας με την τέχνη;
Η τέχνη για εμένα δεν ήταν ποτέ απλά μια επιλογή ή μια δουλειά. Είναι τρόπος ζωής. Κάθε μέρα θέλω να ξεπερνάω τον εαυτό μου. Αυτη την στιγμή το οτι εχω ενα πτυχίο, ένα χαρτί, δεν μου λέει απολύτως τίποτα. Διότι το εχω ξεπεράσει. Αναζητώ ένα νέο “πτυχίο” κάθε μέρα. Η τέχνη πολλές φορές, είναι σκληρή γιατί σου πετάει την αλήθεια σου στα μούτρα! Με έχει βοηθήσει να βλέπω την ζωή διαφορετικά, να την εξερευνω μέσα από ένα τεράστιο πρίσμα, να βλέπω τον κόσμο όχι μόνο μέσα από τα δικά μου μάτια αλλά και μέσα από τα δικά του. Δεν υπάρχουν “κουτάκια” στη ζωη μου. Προσπαθώ να τα εξοντώνω κάθε μέρα. Και αυτό για εμενα, ειναι ευλογία.
Συνέντευξη:Αγγελική Κερπιτσοπούλου
Η Αγγελική Κερπιτσοπούλου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Θεωρητικός της τέχνης και των Νέων Μέσων και Ψηφιακής Κουλτούρας. Κύρια ενδιαφέροντα των ερευνητικών της εργασιών είναι η αναζήτηση του είναι του κάθε πράγματος ή έννοιας, καθώς και η κοινωνική αλλαγή τόσο μέσα από την τέχνη όσο και από τα νέα μέσα.
Πρόσφατα ξεκίνησε τις σπουδές της στο τμήμα Μουσειολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμού του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
