TOP

ΒΛΑΣΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ : “ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ,ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΣΟ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟΚΤΑ Ο,ΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ”

Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης

Ο ταλαντούχος ηθοποιός Βλάσσης Παπακωνσταντίνου φέτος συμπρωταγωνιστεί στην παράσταση «Ο Τρελαντώνης» σε διασκευή της Αλεξάνδρας Γιαννοπούλου και σε σκηνοθεσία της Ανδρονίκης Μαλακόζη στο Metropolitan Urban Theater. Λίγο προτού μας χαριτώσει με τη σπουδαία παράσταση συνομιλήσαμε μαζί της και σας παραθέτουμε τη συνομιλίας μας!

Πότε πρωτοήλθες σε επαφή με το θέατρο; Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε να ακολουθήσεις τη συγκεκριμένη πορεία στον χώρο της τέχνης;

Από το σχολείο ακόμα, θυμάμαι τον εαυτό μου να συμμετέχει σε θεατρικές παραστάσεις, βέβαια δεν είχα βάλει από τότε το θέατρο ως στόχο, αλλά από μικρός η αναφορά και μόνο, και η ίδια η διαδικασία μιας παράστασης με έκανε χαρούμενο και ένοιωθα άνετα. Στον χώρο αυτό, με οδήγησε η ανάγκη να μιλήσω,  να κάνω τους συνανθρώπους μου να περάσουν καλά και να ακούσουν μια ωραία ιστορία. Μας λείπουν οι ωραίες ιστορίες, αυτές που δεν κατάλαβες αν σε «μετακίνησαν», αν αμφιβάλλεις για κάποιες «σιγουριές» της ζωής, εξαιτίας ενός βιβλίου, μιας παράστασης..

Φέτος συμπρωταγωνιστείς στη θεατρική διασκευή του παιδικού βιβλίου «Ο Τρελαντώνης» της σπουδαίας Πηνελόπης Δέλτα. Το βιβλίο να υπογραμμίσουμε πως γίνεται φέτος 89 ετών! Τι είναι αυτό θα έλεγες που το κρατάει «ζωντανό» μέχρι σήμερα;

Το κρατάει «ζωντανό», η εξαιρετική του περιγραφή όσον αφορά στον ψυχικό κόσμο του παιδιού, η συγγραφική ικανότητα στη μετάδοση μιας ατμόσφαιρας, και φυσικά, η ίδια η εποχή που είναι καταγεγραμμένη στις μνήμες μας συλλογικά, ως εποχή αθωότητας, καλοσύνης και αισιοδοξίας παρά τις δύσκολες ιστορικά συγκυρίες. Από την άλλη, η ανάγκη ενός παιδιού να παίξει, να μάθει, να κατανοήσει αυτό το σύμπλεγμα που το περιβάλλει, που τόσο όμορφα αναδεικνύεται σε αυτό το βιβλίο, δεν μπορεί να εκφραστεί  μέσα από μια κονσόλα, ένα tablet  και μια οθόνη. Η «επιστροφή» λοιπόν, του παιχνιδιού, όπως το πρόλαβα, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, ακόμα και 89 χρόνια μετά!

Παίζεις υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Ανδρονίκης Μαλακόζη. Η εμπειρία αυτή τι γεύση σου έχει αφήσει;

Νομίζω πως αρχικά, θέλω να σας ευχαριστήσω για την  τόσο ωραία ερώτηση! Σπάνια , μας δίνεται η ευκαιρία να πούμε για την αίσθηση που μας άφησε η σκηνοθετική ματιά. Το να παίζω υπό τις οδηγίες της Κας Μαλακόζη, σε συνδυασμό με ένα έργο που από γραφής είναι εξαιρετικό, μου άφησε την αίσθηση της ελευθερίας, την ευχάριστη πλευρά της εστίασης στην λεπτομέρεια, από κοινού με τις λιτές αλλά ουσιαστικές επιλογές του εξαίρετου Χρήστου Μυλωνά, χορογράφου και ηθοποιού της παράστασης, ξαναβρήκα τη χαρά της κίνησης, τη χαρά του αυτοσχεδιασμού και την εμπιστοσύνη στο δικό μας, προσωπικό υλικό. Η Ανδρονίκη Μαλακόζη, με βοήθησε μέσω της εμπιστοσύνης επίσης, να ξεκινήσω την «ανασκαφή» του δικού μου παιδικού κόσμου, διαδικασία δύσκολη και χρονοβόρα.

Στην παράσταση υποδύεσαι με αναμφίλεκτη δεξιοτεχνία τον Αλέξανδρο, το μικρό αδελφό του Αντώνη, τον Μπαρμπαγιάννη, τον ψαρά και τον πατέρα. Η κοσμοαντίληψη ποιου από όλους τους ήρωες που υποδύεσαι ταιριάζει θα έλεγες περισσότερο με τη δική σου ιδιοσυγκρασία;

Ευφυής και δύσκολη ερώτηση συνάμα… Στοιχεία δικά μου, βρήκα σε όλους τους ρόλους, αλλά σε επίπεδο κοσμοαντίληψης, θα διάλεγα τον Μπαρμπαγιάννη! Το χαμόγελο, η χαρά, η κατανόηση ενός ανθρώπου που είναι τεχνίτης μιας χαμένης πια τέχνης, η συγχώρεση, ο χορός, η φύση του γλεντζέ Μικρασιάτη …

Βλάσση, η  παράσταση απέσπασε εν γένει θετικές κριτικές και έχει το δίχως άλλο  κερδίσει τόσο το  κοινό όσο και τους κριτικούς. Παρακολουθείς τις θεατρικές κριτικές και αν ναι, πόσο σε επηρεάζουν;

Πάντα η κριτική μας επηρεάζει, όταν είναι γόνιμη και καλοπροαίρετη ώστε να βελτιωθούμε ως καλλιτέχνες και ως άνθρωποι. Παρακολουθώ την πορεία και τις κριτικές μιας παράστασης. Είναι σαν να  βλέπεις τον κόπο σου να ανταμείβεται όταν σε αποδέχεται το κοινό και τον ευχαριστεί να σε βλέπει στη σκηνή. Επίσης, η θεατρική κριτική είναι αναπόσπαστο και σημαντικό μέρος του θεατρικού γίγνεσθαι, ακολουθώντας σκηνές άλλων χωρών, θα πρέπει να δοθεί περισσότερη σημασία στη θεατρική κριτική, περισσότερη αναγνώριση.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σου ο ρόλος του παιδικού θεάτρου μέσα στην κοινωνία;

«Παίζω» θέατρο δε λέμε; ‘Ένα παιχνίδι με κανόνες, σκληρότητα, ευαισθησία και ευθύνη, πάντως παιχνίδι. Ήδη λοιπόν, θέατρο και παιδί συναντιούνται. Σε επίπεδο κοινωνίας, το θέατρο για παιδιά, αποτελεί το βασικό μέσο, από το οποίο το παιδί αποκτά ό,τι εμείς οι μεγαλύτεροι από τα ταξίδια. Ο συμβολικός χαρακτήρας της θεατρικής πράξης, η πρόσβαση σε κείμενα -θησαυρούς που απευθύνονται σε παιδιά, με αναγκάζει να το χαρακτηρίσω σαν ένα δεύτερο «σχολείο». Εξασκεί τη φαντασία, την αίσθηση της ομαδικότητας, μεταφέρει γνώσεις, συναισθήματα. Είναι από τα πιο σημαντικά είδη, το κοινό αυτό είναι το πιο δύσκολο γιατί θα πει αμέσως πως αισθάνεται για αυτό που βλέπει, η προσοχή των παιδιών έχει προθεσμία, πρέπει να βρεις τρόπους, οπότε μαζί με το παιδί, «εκπαιδεύεται» και ο ηθοποιός. Ας του δώσουμε την αξία που του πρέπει, ειδικά τώρα,  στα χρόνια του Covid, που η απουσία του είδαμε πόσο μας κόστισε..

Το θέατρο κατα γενική ομολογία διδάσκει. Στην ερώτηση λοιπόν τι σου έχει διδάξει το θέατρο στην προσωπική σου ζωή, τι θα απαντούσες;

Θα απαντούσα, το να ακούω. Μια αίσθηση που ως κοινωνία, την έχουμε παραγκωνίσει. Ακούμε όντως;  Από σύντροφο μέχρι ψηφοφόρο, η ικανότητα ακοής μας φθίνει. Και έρχεται το θέατρο και η ομάδα, να μας επανατοποθετήσει. Άλλωστε, το θέατρο, είναι το μόνο μέρος, κατά πώς μου φαίνεται, που η «κόλαση» είναι το Εγώ, ο παράδεισος οι άλλοι..

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, ποιους καλλιτεχνικούς στόχους έχεις θέσει  για το μέλλον;

Θα έλεγα, να είμαι μέλος χορού σε κωμωδία, είναι ένα καλλιτεχνικό μου όνειρο. Θυμάμαι  ακόμη, την πρώτη φορά που είδα χορό, ένα σύνολο σε απόλυτη αρμονία, και είπα μέσα μου : Ναι! Αυτό είναι που θέλω…

Κλείνοντας, σας ευχαριστώ και εγώ με τη σειρά μου, για το βήμα που μου δώσατε, για τις έξυπνες σας ερωτήσεις, για τον χρόνο που μου αφιερώσατε! Αυλαία και πάμε, λοιπόν!

Ευχαριστώ πολύ τον Βλάσση Παπακωνσταντίνου για την ενδιαφέρουσα συνομιλία μας και του εύχομαι απο καρδιάς να πραγματοποιήσει τα όνειρά του!

Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης

Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας Thess culture.gr. Aγαπώ πολύ τη μουσική, τις τέχνες, την ανάγνωση και το θέατρο, ενώ συνεντεύξεις μου και κριτικές μου έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον ηλεκτρονικό τύπο. Διαχειρίζομαι παράλληλα τις σελίδες «Ορθογραφία και ορθοέπεια», «Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία» και υπήρξα επί πολλά έτη ενεργό μέλος και συντονιστής στις λέσχες ανάγνωσης των βιβλιοθηκών του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου.