TOP

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ: «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΕ ΜΑΣ ΤΟ ΕΧΕΙ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ »

Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης

Ο ταλαντούχος υπηρέτης του θεάτρου και της τέχνης. Γιώργος Χριστοδούλου, μίλησε στον Ευθύμιο Ιωαννίδη του thessculture με αφορμή την παράσταση «Ο Φονιάς» στην οποία πρωταγωνιστεί πλάι σε ικανούς συμπρωταγωνιστές…

«Ο Φονιάς» του Μήτσου Ευθυμιάδη είνα ένα έργο που σε προβληματίζει και σε φέρνει σε αδιέξοδα. Διαβάζοντάς το τι νιώσατε, τι αναφωνήσατε;

Αυτή η έμμονη ιδέα του Μήτσου Ευθυμιάδη ενάντια στην εξουσία διατρέχει όλο το σπουδαίο έργο του. Δεκαετία του ΄70. Μια εποχή ελέγχου και βίας, μεγάλων κοινωνικών αποκλίσεων, και κοινωνικών χαρακτηρισμών. Μια περίοδος όπου δομήθηκε η κοινωνική αδικία, εδραιώθηκε η διάθεση του σύγχρονου Έλληνα να βολευτεί. Το όνειρο υποβαθμίστηκε σε ένα σπιτάκι, μια δουλίτσα, μια οικογένεια.

Ο Σάββας είναι φανερό ότι έχει έρθει για να διαλευκάνει κάτι που τον βασανίζει μέσα του. Να καθαρίσει έναν λεκέ στη ψυχή του, να απαντήσει σε ένα μεγάλο γιατί και να καθαρίσει το βαρύ φορτίο που κουβαλά και να νοιώσει επιτέλους κάποια λύτρωση όποια και να είναι αυτή.

Τι αναλογίες θα ανακαλύψει για τον εαυτό του ο Έλληνας θεατής του 2022, κατά τη γνώμη σας, παρακολουθώντας τη συγκεκριμένη παράσταση;

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της μεταπολιτευτικής περιόδου και της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας. Ο θεατής θα ανακαλύψει μια στάση ζωής που καυτηριάζει κάθε προσπάθεια για κοινωνική αναρρίχηση. Θα ανακαλύψει την έμμονη ιδέα του Μήτσου Ευθυμιάδη που είχε ενάντια στη εξουσία, που διατρέχει όλο το σπουδαίο έργο του. Δεν έχει σημασία η χρονολογία αν είναι 2019-2020-η 2021. Σημασία έχει πως ο Φονιάς είναι έργο διαχρονικό. Είναι τόσο σύγχρονο που σε εντυπωσιάζει η γραφή του άσχετα αν γράφτηκε το 1980.  

«Η ζωή μοιράζεται στους έχοντες, τους κατέχοντες και τους αντέχοντες. Εγώ ανήκω στους αντέχοντες» είπε λίγο πριν φύγει ο Μήτσος Ευθυμιάδης. Τι πιστεύεται ότι ήθελε να μας πει με αυτό;

«Τον Μήτσο μπορούσες να τον συναντήσεις στα καφέ γύρω από την Πλατεία Εξαρχείων. Ήταν ανοιχτός προς όλους, και όποιος ήθελε τη συντροφιά του δεν είχε παρά να πάρει μια καρέκλα και να καθίσει δίπλα του. Και τον άκουγε».

Τα τελευταία δέκα χρόνια ο Μήτσος αποφάσισε να κάνει χοντρό παιχνίδι με όλα και με όλους. Μέσα από την καμαρούλα του, αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στο «καλλιτεχνικό» περιβάλλον, αρχίζοντας με εκείνους τους συναδέλφους του που εκχωρούσαν τα πάντα και γινόντουσαν μαϊμούδες παντός καιρού για μια θέση στο σύστημα.

Ποια είναι από την πείρα σας, τα εν γένει στοιχεία που θα πρέπει να έχει ένας ηθοποιός για να σταθεί στο θέατρο, στον κινηματογράφο, την τηλεόραση;

Ήθος, σεβασμός, στο λειτούργημα που αποφάσισαν να ακολουθήσουν και πάνω απ’όλα μελέτη και πάλι μελέτη. Το Θέατρο δε μας το έχει επιβάλει κανείς να το υπηρετήσουμε. Εμείς το αποφασίσαμε άρα και εμείς θα πρέπει να το τιμήσουμε. Δύσκολος και ανηφορικός ο δρόμος. Όμως το ταξίδι αυτό είναι ονειρικό αν είναι γεμάτο από την αλήθεια μας.

Ποια συμβουλή θα δίνατε στους νέους που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την υποκριτική;

Το έχω αναφέρει και στην προηγούμενη ερώτηση σεβασμός και ήθος στο λειτούργημα που αποφάσισαν να υπηρετήσουν. Μόνο  αν κάποιος αγαπάει το Θέατρο και την υποκριτική τέχνη και τη σέβεται τότε ο δρόμος μπορεί να είναι ανηφορικός αλλά σίγουρα κάποια στιγμή θα τον ανταμείψει.

Αυτές τις μέρες βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη. Ποια είναι η σχέση σας με την πόλη και το κοινό της;

Μια αγαπημένη πόλη, ερωτιάρα με υπέροχους ανθρώπους.

Αν σας δινόταν η ευκαιρία να γνωρίσετε τoν ήρωα που υποδύεστε τι θα του εκφράζατε;

Θα του έλεγα ακριβώς αυτό που είπε ο Μήτσος στον Αντώνη Αντωνίου.

Πολλές φορές δεν έχει σημασία το τι λές, αλλά ο τρόπος που το λες.

Ολοκληρώντας τη συνέντευξη τι θα λέγατε πως έχετε ξορκίσει με την ενασχόλησή σας με την τέχνη;

Δε νομίζω πως είναι πολύ εύκολο να ξορκίσει κανείς την τέχνη του Θεάτρου γιατί ευτυχώς η δυστυχώς το Θέατρο μας ΕΞΟΡΚΙΖΕΙ ΟΛΟΥΣ. Και ο Νοών Νοήτω.

Ευχαριστώ πολύ τον Γιώργο Χριστοδούλου για τη συνομιλία μας!

Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης

Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας Thess culture.gr. Aγαπώ πολύ τη μουσική, τις τέχνες, την ανάγνωση και το θέατρο, ενώ συνεντεύξεις μου και κριτικές μου έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον ηλεκτρονικό τύπο. Διαχειρίζομαι παράλληλα τις σελίδες «Ορθογραφία και ορθοέπεια», «Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία» και υπήρξα επί πολλά έτη ενεργό μέλος και συντονιστής στις λέσχες ανάγνωσης των βιβλιοθηκών του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου.