TOP

Παναγιωτης Καρματης: «Η ζωη ειναι πολυ μικρη ωστε να αναλωνομαστε σε τετοιες σκεψεις και να μην ζουμε την καθε μας στιγμη»

Συνέντευξη:Ειρήνη Αντωνίου

Τα τελευταία χρόνια ο Παναγιώτης Καρμάτης σημειώνει τεράστια επιτυχία στο θεατρικό σανίδι και αποτελεί κομμάτι της νέας γενιάς ταλαντούχων ηθοποιών που αφήνει τη δική της σφραγίδα στο ελληνικό θέατρο. Με αφορμή την παράσταση «Κι εγώ σ’ αγαπώ», που ανεβαίνει στο θέατρο Χυτήριο, ο Παναγιώτης Καρμάτης μίλησε στην Thessculture.gr και στην Ειρήνη Αντωνίου για το έργο του Doug Lucie.

Πώς είναι η συνεργασία σας με τον Γιάννη Αϊβάζη, τον σκηνοθέτη της παράστασης;

Η συνεργασία μου με τον Γιάννη ήταν θα μπορούσα να πω με μία λέξη «Ιδανική». Δεν είναι η πρώτη φορά που δουλεύω με τον Γιάννη, αλλά θα μπορούσα να πω ότι είναι η φορά, και λόγω έργου και ρόλου, που με βοήθησε να φέρω στην επιφάνεια κάποια υποκριτικά στοιχεία τα οποία και εγώ ο ίδιος τα είχα αφήσει λίγο στο σκοτάδι, όχι ηθελημένα φυσικά. Γενικότερα νομίζω ότι είναι ένας άνθρωπος/σκηνοθέτης, ο οποίος ξέρει ακριβώς τι θέλει και στο δίνει να το καταλάβεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, συνεπώς μόνο ευτυχής μπορώ να νιώθω απ’ την συγκεκριμένη συνεργασία!!! 

Φιλία και αγάπη είναι δύο αξίες που σπανίζουν σήμερα. Πόσο εύκολα μπορούμε να βρούμε την αλήθεια μέσα από αυτές τις δύο έννοιες;

Δεν θεωρώ ότι η αγάπη και η φιλία είναι δύο αξίες που σπανίζουν στις μέρες μας, αν πάρω παράδειγμα εμένα και κάποιους ανθρώπους που έχω στον κοινωνικό μου περίγυρο. Στο σύνολο όμως αν ισχύει κάτι τέτοιο πιστεύω ότι ένα μέρος της ευθύνης το έχουμε και εμείς οι ίδιοι που πλέον αντιμετωπίζουμε τους γύρω μας με μία τρομερή καχυποψία και περνάμε τον άλλον από «κόσκινο», ώστε να καταλάβουμε αν τελικά θέλουμε να υπάρχει με κάποιον τρόπο στην ζωή μας ή όχι. Σίγουρα παίζουν πολύ βασικό ρόλο οι εμπειρίες και οι καταστάσεις (καλές ή κακές) που έχει περάσει κάποιος. Αλλά θεωρώ ότι η ζωή είναι πολύ μικρή ώστε να καθόμαστε ν’ αναλωνόμαστε σε τέτοιες διαδικασίες σκέψεις και να μην ζούμε την κάθε στιγμή μας.

Τι είναι αυτό που σας αγγίζει περισσότερο στο έργο;

Το «κι εγώ σ’ αγαπώ» του Doug Lucie έιναι ένα έργο διαχρονικό κατά την άποψη μου. Αναφέρεται στο θέμα της φιλίας κατά κύριο λόγο μεταξύ γυναικών κυρίως, αλλά και ανδρών. Θίγει πολλά θέματα που όλοι μας είτε έχουμε ζήσει οι ίδιοι είτε έχουμε ακούσει κάποιον γνωστό ή φίλο που έχει ζήσει μία παρόμοια κατάσταση. Πέραν της φιλίας όμως, πραγματεύεται και άλλα θέματα τα οποία τουλάχιστον σε μας τους ηθοποιούς όταν διαβάζαμε το κείμενο ήταν σαν γροθιά στο στομάχι, ελπίζω και για το κοινό που έχει δει μέχρι τώρα την παράσταση. Υπάρχουν βέβαια και κωμικά στοιχεία στην παράσταση που απομαγνητίζουν με κάποιο μαγικό τρόπο την κατάσταση. 

Ο ρόλος που υποδύεστε είναι ο Μικ. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτόν τον ενδιαφέροντα χαρακτήρα;

Ο Μίκ είναι ένας ροκ σταρ με πολλά πάθη και μία πολύ περίεργη και σίγουρα μη συμβατική ζωή, ο οποίος όμως αλλάζει άρδην. Το γιατί δυστυχώς δεν μπορώ να το πω, αλλά σίγουρα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα αλλαγή…η συνέχεια επι σκηνής…

Πως καταφέρατε να προσεγγίσετε την ψυχοσύνθεση του ήρωα; Ποια ήταν τα ερεθίσματα που εκλάβατε;

Όπως προσεγγίζω μέχρι στιγμής όλους τους ήρωες που ενσαρκώνω, βάζοντας σίγουρα κάποια στοιχεία της δικής μου προσωπικότητας φιλτραρισμένα μέσα απ’ τον χαρακτήρα του ήρωα και με πολύ παρατήρηση, πρόβα και τις οδηγίες του σκηνοθέτη της παράστασης. Και εδώ μπορείς να γυρίσεις στην πρώτη ερώτηση και να καταλάβεις γιατί είπα ότι η συνεργασία μου με τον Γιάννη ήταν ιδανική.

Ποια είναι τα κοινά σημεία που έχετε με τον Μικ;

Υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία και πάνω σ’ αυτά «πάτησα» ώστε να αποκτήσω στην αρχή μία βάση για το υπόβαθρο του χαρακτήρα. Αυτά σίγουρα είναι το πόσο συναισθηματικός αλλά ταυτόχρονα σκληρός είναι ο Μικ.

Αν σας δινόταν η ευκαιρία να αλλάξετε κάτι στον Μικ, ποιο στοιχείο θα ήταν αυτό και για ποιο λόγο θα το αλλάζατε;

Δεν θα άλλαζα κανένα στοιχείο. Αγαπώ τον ήρωα μου με τα καλά και τα κακά του και δεν θα άλλαζα τίποτα απολύτως σ‘ αυτόν.

Ποια είναι τα μηνύματα που θα αποκομίσει ο θεατής από την παράσταση;

Σίγουρα θα τον βάλει σε σκέψεις για ορισμένα πράγματα στην ζωή του, όσον αφορά στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Πιστεύω ότι θα γελάσει κάποιες στιγμές, θα συγκινηθεί και μπορεί και να κλάψει…. αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα φύγει γεμάτος και άδειος ταυτόχρονα όσο οξύμωρο και αν ακούγεται.

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα σας;

Δυστυχώς με όλη αυτήν την κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας δεν μπορείς να κάνεις σχέδια για το μέλλον. Προς το παρόν είμαστε στο θέατρο Χυτήριο κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Όσον αφορά στον μέλλον ας ευχηθούμε υγεία σε όλο τον κόσμο και όλα τα υπόλοιπα σιγά σιγά θα έρθουν. Ας είμαστε αισιόδοξοι.

Ευχαριστώ πολύ τον Παναγιώτη Καρμάτη για τη όμορφη συνομιλία μας. Του εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στην εμφάνιση του στο Θέατρο Χυτήριο και καλή συνέχεια στα επόμενα επαγγελματικά του βήματα. 

Συνέντευξη:Ειρήνη Αντωνίου

Γεια σας φίλοι αναγνώστες του Thess Culture. Ονομάζομαι Ειρήνη Αντωνίου και είμαι απόφοιτος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση στην Διοίκηση και Οικονομία. Κατάγομαι από την Θεσσαλονίκη και τον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την αρθρογραφία, την ανάγνωση βιβλίων, την μουσική και τα ταξίδια.