TOP

Παγκoσμια Ημερα Ποιησης 2020: Ο Απολογισμος

Άρθρο της Ανδριάνας-Άννας Τσιότσιου

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2020: Ο Απολογισμός:

Πρόσφατα μπήκαμε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα και ίσως να νοιώθουμε, βαθιά μέσα μας, ότι σε πολλά χρόνια από τώρα, θα διαβάζουν για εμάς στα βιβλία ιστορίας… Η δεκαετία αυτή, όμως, φαίνεται να μην έχει τις καλύτερες διαθέσεις, απέναντι στο ανθρώπινο είδος. Όλοι είμαστε έγκλειστοι, ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνουν καθημερινά οι ειδικοί, καθώς ένας καινούριος ιός της οικογένειας των κορονοϊών, ονόματι Covid 19 «παρελαύνει» στον κόσμο.

Σε περιβάλλον εγκλεισμού, μας βρήκε και η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, δε μας προσπέρασε όμως. Γιορτάστηκε 21 Μαρτίου, από την «άνεση» των σπιτιών μας. –Πώς, τα σπίτια μας, «χάνουν», ξαφνικά την άνεσή τους, όταν δε μας επιτρέπουμε να ξεμυτήσουμε…-. Υπάρχουν θεωρίες για τις πανδημίες που μαστίζουν κάθε 100 χρόνια τον πλανήτη,[1] και σύμφωνα με αυτές, μια παρόμοια ημέρα Ποίησης, θα αργήσει να ξανασυμβεί. Όπως διαβάζουμε, όμως, σε άρθρο του χημικού Στάμου Αρχοντή, κάτι τέτοιο, δεν ευσταθεί απόλυτα, αφού οι ημερομηνίες που καταγράφονται στις θεωρίες αυτές, είναι κατά προσέγγιση και αφορούν δεκαετίες, ίσως, προς εξυπηρέτηση των υποστηρικτών τους.[2] Όπως και να έχει, μία φορά τον αιώνα, η Φύση «κάνει τον κύκλο της» και αναγεννάται.

Για τον εορτασμό αυτής της ιδιαίτερης ημέρας, λοιπόν, που εμείς, δε θα μάθουμε ποτέ αν θα υπάρξει ξανά όμοιά της, η ομάδα του thessculture.gr, ζήτησε από ανθρώπους που αγαπούν την Τέχνη, να βιντεοσκοπήσουν και να απαγγείλουν ένα ποίημα της επιλογής τους. Τους ευχαριστούμε γι’ αυτή την ευκαιρία που μας έδωσαν, όπως και όλους όσους συμμετείχαν, για την άμεση ανταπόκρισή τους.

Απαντώντας στις απορίες πολλών, περί ποσοστών συμμετοχής, (δε θα μιλήσω με αριθμούς, αδυνατώ) και μετά από μία γρήγορα κατηγοριοποίηση των βίντεο που δημοσιεύθηκαν, τα αποτελέσματα ήταν τα ακόλουθα:

Δεν υπήρξε κάποια διαφορά ανάμεσα στις συμμετοχές γυναικών και ανδρών ενώ δημοφιλέστατος, αποδείχθηκε και εδώ, ο αγαπημένος Αλεξανδρινός ποιητής.[3] Τον ακολούθησε, ο γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, Τούρκος ποιητής, Ναζίμ Χικμέτ.[4] Λιγότερο δημοφιλείς αλλά σίγουρα ισάξιοι, υπήρξαν, στους ερμηνευτές, οι: Ελύτης, Λειβαδίτης, Παλαμάς, Ρίτσος, Σαπφώ, Έσσε και Μπρέχτ. Ενδιαφέρουσα ήταν και η επιλογή πολλών, τραγουδιστών και ποιητών, να απαγγείλουν μελοποιημένη ποίηση ή και δικές τους δημιουργίες.

Η απήχηση της πρωτοβουλίας αυτής του thessculture, είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, και μάλιστα στη νεότερη γενιά. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι μας, ότι η τέχνη, δε συμβαίνει μόνο εκτός Ελλάδος, όπως, ελαφρά τη καρδία λένε πολλοί, αλλά συμβαίνει και δίπλα μας, αξιοπρεπέστατα! Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά και ας μην ξεχνάμε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, πλησιάζει…!


[1]https://www.ethnos.gr/kosmos/93288_koronaios-oi-pandimies-poy-htypisan-ton-planiti.

[2]https://www.ellinikahoaxes.gr/2020/03/13/major-epidemic-every-100-years-debunked/.

[3]Κωνσταντίνος Π. Καβάφης.

[4]https://www.sansimera.gr/biographies/662

.

Συντάκτρια:Ανδριάνα-Άννα Τσιότσιου

Ονομάζομαι Ανδριάνα-Άννα Τσιότσιου.

Είμαι 25 ετών και είμαι τελειόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στη Δραματολογία.

Μου αρέσει το θέατρο και η μουσική και από μικρή ηλικία παίζω βιολοντσέλο.

Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά και με την εκπαίδευση του θεάτρου