TOP

KINO:Ο ΑΡΓΕΝΤΙΝΟΣ ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΜΑΦΑΛΝΤΑ

Αφιέρωμα:Άννα Κάμπα

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 έφυγε από τη ζωή ο διάσημος σκιτσογράφος Κίνο (Quino), ο δημιουργός της Μαφάλντα. Το πραγματικό του όνομα ήταν  Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο (Joaquín Salvador Lavado) και ήταν γεννημένος στη Φουενχιρόλα, μια μικρή πόλη της Ανδαλουσίας. Σε ηλικία 88 ετών απεβίωσε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο στο Μπουένος Άιρες, όπου διέμενε.

Η μέρα αυτή αποτέλεσε για την Αργεντινή ημέρα εθνικού πένθους.

  Ο Κίνο, αν και γεννήθηκε το 1932 στην Ισπανία, μεγάλωσε στην Αργεντινή, όπου μετακινήθηκε μαζί με την οικογένειά του μετά από το ξέσπασμα του Ισπανικού Εμφυλίου το 1936. Σε ηλικία 14 ετών έχασε τον πατέρα του. Μεγαλώνοντας δίπλα σε έναν θείο του που ασχολούνταν με τη γραφιστική, ο Κίνο καλλιέργησε την καλλιτεχνική του κλίση από μικρή ηλικία. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μεντόσα και ξεκίνησε να δημιουργεί τα πρώτα του κόμικς. Μάλιστα, τη δεκαετία του ’50 απέκτησε τις πρώτες του δημοσιεύσεις. Η Μαφάλντα δημιουργήθηκε αρκετά αργότερα, το 1962-1963.

Το μικρό κοριτσάκι με τα πολύχρωμα ρούχα, τους φιόγκους και την ασυγκράτητη περιέργεια ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του καλλιτέχνη.

Αρχικά, η μικρή αυτή φιγούρα είχε σχεδιαστεί για μια διαφήμιση πλυντηρίων, όπου και απορρίφτηκε. Έτσι, πριν προλάβει να συνδεθεί με κανενός είδους διαφημιστικό σποτ, η Μαφάλντα εμφανίστηκε στην εφημερίδα του Μπουένος Άιρες Primera Plana το 1964.Από εκεί ξεκίνησε η μακρά της πορεία. Πολύ γρήγορα σκίτσα με τη Μαφάλντα εμφανίζονταν σε όλο και περισσότερες εφημερίδες και περιοδικά της Αργεντινής, ενώ σταδιακά ξεκίνησαν να γίνονται οι πρώτες μεταφράσεις των κόμικς. Σήμερα υπάρχουν μεταφράσεις σε περισσότερες από 33 γλώσσες, ενώ η Μαφάλντα είναι διάσημη παγκοσμίως.

Τα κόμικς χαρακτηρίζονται από ένα πρωτότυπο και εκλεπτυσμένο χιούμορ. Μέσα σε ένα φαινομενικά παιδικό και αφελές πλαίσιο, σχολιάζονται καίρια κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Συγκεκριμένα, όταν πρωτοεμφανίστηκαν την περίοδο 1960-1970, οι ιστορίες που αφηγούνταν σχετίζονταν κυρίως με τον Ψυχρό πόλεμο και τον Πόλεμο του Βιετνάμ. Μάλιστα, η φιγούρα της Μαφάλντα το 1976 αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού της UNICEF.

Η Μαφάλντα ενδιαφέρεται για την οικολογική κρίση και τη συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στον πλανήτη. Απορεί με την αγριότητα, με τον πόλεμο και τις κοινωνικές διαφορές. Πρεσβεύει την ισότητα και τη δικαιοσύνη.

Η ειλικρίνεια των κόμικς και το καυστικό, σχεδόν φιλοσοφικό, χιούμορ του καλλιτέχνη, τα κατέστησε συχνά επικίνδυνα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που λογοκρίθηκαν ή και απαγορεύτηκαν. Τίποτα, όμως, δεν μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο στην αναγνώριση του έργου του Κίνο. Σήμερα υπάρχει στο Μπουένος Άιρες ένα μικρό άγαλμα της Μαφάλντα, το οποίο οι Αργεντινοί έχουν στολίσει με λουλούδια αποδίδοντας φόρο τιμής στον καλλιτέχνη.

Ο Ντάνιελ Χόρχε Ντιβίνσκι (Daniel Jorge Divinsky), διάσημος Αργεντινός εκδότης, επιβεβαίωσε τον θάνατο Κίνο στα social media αναφέροντας:

«Ο Κίνο πέθανε. Κάθε καλός άνθρωπος στη χώρα αλλά και σε όλο τον κόσμο, θα κλάψει για αυτόν».

Αφιέρωμα:Άννα Κάμπα

“Ονομάζομαι Άννα Κάμπα και είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Η ερευνητική μου δραστηριότητα αφορά κυρίως την αισθητική και τη φιλοσοφία της τέχνης. Ταυτόχρονα ασχολούμαι με την επιμέλεια κειμένων και τη συγγραφή άρθρων για την τέχνη και τον πολιτισμό.”

LINKEDIN: www.linkedin.com/in/anna-kampa