TOP

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΤΟ ΓΥΦΤΟΧΩΡΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

                                Άρθρο  του Ευάγγελου Ραφτόπουλου

Ο πιο απαισιόδοξος άνθρωπος δεν θα μπορούσε ποτέ να φαντασθεί τη τραγική κατάσταση, στην οποία έχει περιπέσει η πόλη μας, μια ιστορική πόλη, άνω των 2.300 χρόνων.

Οι εγκληματικές αμέλειες τόσο των πολιτικών και δημοτικών αρχόντων από τη μία πλευρά και η πλήρης αδιαφορία των κατοίκων από την άλλη, έχουν σχεδιάσει ένα απίστευτο σκηνικό, γεμάτο με βρωμιά, σπασμένες πλάκες πεζοδρομίων, χαλασμένους κάδους σκουπιδιών, που επιδεινώνει τη κατάστασή τους η βία που ασκείται από βαλκάνιους’επενδυτές’ που καταδύονται εντός τους για να περισυλλέξουν ό,τι ελεεινότερο υπάρχει προς αποκόμιση κάποιου κέρδους.

Η κατάσταση στη πόλη επιδεινώνεται με τη συνεχή απομείωση των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, την χείριστη οδική συμπεριφορά αυτών που απέμειναν, τις καθυστερήσεις στις αφίξεις και αναχωρήσεις, τη πληρότητα από απελπισμένους πολίτες που διαγκωνίζονται για μία θέση ορθίων.

Η έναρξη λειτουργίας του μετρό αναβάλλεται συνεχώς προς τέρψη των μετόχων του ΟΑΣΘ –το μόνο μέσο συγκοινωνίας στη πόλη από το 1957- και δυσαρέσκεια των άνω του ενός εκατομμυρίου κατοίκων.

Η κυκλοφορία των φορτηγών μέσα στη πόλη, τα διπλά και τριπλά παρκαρισμένα αυτοκίνητα, η κατάληψη των πεζοδρομίων από μηχανάκια, ποδήλατα και πατίνια δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη κυκλοφορία των πεζών, η μεγάλη ταχύτητα που αναπτύσσουν στη παραλιακή τα οχήματα δημιουργεί τεράστιους κινδύνους, όπως και το καθεστώς της αδιαφορίας και άγνοιας των κόκκινων φωτεινών σηματοδοτών.

Η Θεσσαλονίκη, σταυροδρόμι πολιτισμών, εύξεινος και πολύξενος πόλη, κατάντησε να αποτελεί αρένα συγκρούσεων μεταναστών, με θανατηφόρες εξελίξεις πολλές φορές.

Τη πόλη αυτή που τη πονάμε, δεν ανεχόμαστε να βλέπουμε τη κατάντια της , δεν μπορούμε πλέον να υποφέρουμε, διαπιστώνοντας ότι την αποκλείουν gay parades, συλλαλητήρια, διαδηλώσεις, μαραθώνιοι δρόμοι, απεργίες, γυμναστικές των κομματικών οργανώσεων.

Η διάρκεια της έκθεσης , από περίοδος χαράς, απόλαυσης, ευχαρίστησης, ακροβατικών, πυροτεχνημάτων, έχει μεταβληθεί σε τόπο μονομαχιών, σύγκρουσης αστυνομικών και αναρχικών, συλλαλητηρίων, διαμαρτυριών και συγκέντρωσης των διαταραγμένων.

Τέτοια πόλη δεν την θέλουμε, δεν επιθυμούμε τις εξαγγελίες πρωθυπουργών και λοιπών πολιτικών και κομματικών δυνάμεων, επέλασης ξενόφερτων στοιχείων, καταστροφή του περιβάλλοντος, παλαιολιθικές οικοσκευές, πεταμένες στους δρόμους, έλλειψη καθαριότητας, οικτρές συγκοινωνίες.

Επειδή δεν διαφαίνεται ακόμη και ισχνή λάμψη στον ορίζοντα από κεντρική και δημοτική εξουσία, οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν αποφασιστικό ρόλο, να γίνουν πιο ενεργοί, να διεκδικήσουν, να ξεφύγουν από την ύπνωση στην  οποία  εκούσια η ακούσια έχουν περιέλθει.

ΣΥΝΤΑΞΗ: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βαγγέλης Ραφτόπουλος έχει γεννηθεί στη Δράμα ζει στην Θεσσαλονίκη.Είναι παντρεμένος και έχει δυο κορίτσια.

Είναι πτυχιούχος του παιδαγωγικού,της νομικής,της δημόσιας διοίκησης και του δημοσίου δικαίου.

Εργάστηκε στην Τράπεζα Ελλάδος και δίδαξε στα Δημόσια ΙΕΚ αρκετά συναπτά χρόνια.

Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά.

Είναι μέλος της Ένωσης συντακτών ηλεκτρονικού και περιοδικού τύπου Μακεδονίας – Θράκης και κριτικός θεάτρου.