TOP

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ GALLERY LOLA NIKOLAOU ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ LJILJANA JARIC – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟΪΚΟΥ – ΜΑΓΔΑ ΤΑΜΜΑΜ

Γράφει η Αγγελική Κερπιτσοπούλου

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, έτος 2022.. ώρα 21.04..περνάω δειλά δειλά τη σιδερένια πόρτα στην Τσιμισκή 52, που οδηγεί στην ιδιαίτερη γκαλερί της Λόλας Νικολάου. Δεν ξέρω τι περιμένω να δω, μόνο ότι φιλοξενεί στις αίθουσες της τα έργα τριών, καλλιτεχνών. Όλες γυναίκες. Όλες διαφορετικές. Καθώς μπαίνω στον χώρο, έρχομαι αντιμέτωπη με την πρώτη σειρά έργων στο χώρο, αυτά της εικαστικού Ελευθερίας Στόικου. Στην πρώτη αυτή ενότητα, γκρίζα τοπία, θαρρείς σαν σκιές σε καλούν να προβείς σε μια ενδοσκόπηση για τους χαμένους τόπους των ονείρων μας. Να ανακαλύψεις ένα παράλληλο σύμπαν, όπου το φανταστικό ακροβατεί πάνω σε ενα ρεαλιστικό και ελαφρώς σκοτεινό περιβάλλον. Ίχνη ενός ιδεατού κόσμου, που ο επισκευής προσπαθεί- η όχι να αποκρυπτογραφήσει.

Συνεχίζοντας την πορεία μου στον χώρο επέλεξα να συνεχίσω στο βάθος αριστερά. Εκεί ήταν σαν να αφήνω πίσω μου την υπόκωφη ομορφιά του σχεδόν ορατού και να μπαίνω με ένα αντιθετικό τρόπο σε ένα καινούργιο έγχρωμο αυτή τη φορά σύμπαν, αυτό της Μάγδας Ταμμάμ. Συγκεκομμένα μοτίβα και σχήματα, αντλούν από αρχετυπικά σύμβολα και ενώνονται για να δημιουργήσουν μια εικόνα βγαλμένη από το σύγχρονο καλλιτεχνικό παρελθόν μέσω μιας νέας ανάγνωσης αυτού. Το καθημερινό συνδιαλέγεται με το μοναδικό μέσα σε ένα παιχνίδι επανάληψη όπου υπερτερεί η λογική κατανομή έναντι της συναισθηματικής αντίληψης.

ΜΑΓΔΑ ΤΑΜΜΑΜ

Τέλος, περνώντας ξανά από την γκρίζα περιοχή του υποσυνειδήτου, οδηγήθηκα στην αριστερή αίθουσα όπου ανακάλυψα τον ιδιαίτερο και αινιγματικό μικρόκοσμο της Ljiljana Jaric. Το βλέμμα μου αρχικά κέρδισε η ξύλινη κατασκευή τραπεζιού στον χώρο οπού φιλοξενεί στην επιφάνεια του, ένα μικρό ανοιχτό κουτί συμπλεγματικών ζωγραφικών στοιχειών στην μια άκρη και στην άλλη ενός ζωγραφισμένου από το 2018 έως σήμερα ειδικά τυλιγμένου ρολού, που λόγω της χωρικής αδυναμίας να λειτουργήσει ως εικαστικός λαβύρινθος, έχει μετατραπεί σε βιντεοεγκατασταση στην απέναντι ακριβώς γωνία. Συγχρόνως την αίθουσα πλαισιώνουν περιμετρικά τα υπόλοιπα έργα της εικαστικού τα οποία μοιάζουν να είναι βγαλμένα από ένα συλλογικό παιδικό υποσυνείδητο κόσμο, με προορισμό και μοναδικό σκοπό την υπαρξιακή αφύπνιση του ατόμου προς την ζωή και το όνειρο.

Συνολικά, η έκθεση κινείται σε ένα μεταιχμιακό  τόπο μεταξύ πραγματικής ζωής και ονείρου, και καλεί τον επισκέπτη να αφεθεί σε μια διαδρομή όπου λογική και συναίσθημα συνδιαλέγονται και ανταγωνίζονται ίσως, χωρίς να γνωρίζει κάποιος την τελική έκβαση αυτού του αγώνα.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟΪΚΟΥ

Σχόλιο:

Αγγελική Κερπιτσοπούλου

Ιστορικός & Θεωρητικός της Τέχνης & των Νέων Μέσων, Μουσειολόγος

Lola Nikolaou Art Gallery

Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη 546 23

06.10 – 05.11.2022

Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πε., Πα.: 12.00 – 20.00 / Τε., Σα.: 12.00 -15.00

LJILJANA JARIC

Αγγελική Κερπιτσοπούλου

Η Αγγελική Κερπιτσοπούλου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη.

Σπούδασε Θεωρητικός & Ιστορικός της τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και το πρώτο μεταπτυχιακό της στην Ψηφιακή Κουλτούρα & Νέα Μέσα στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.

Πρόσφατα απέκτησε το δεύτερο Μεταπτυχιακο της Δίπλωμα στη Μουσειολογία & Διαχείριση Πολιτισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι τόσο η κοινωνική αλλαγή μέσα από την τέχνη, όσο και αλληλεπίδραση των νέων τεχνολογιών σε αυτή και στο Νέο Μουσείο.