TOP

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ : ‘’Η ΥΔΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΑΜΕΣΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΕΧΕΙ ΚΕΡΔΙΣΕΙ..’’

Συνέντευξη:Αγγελική Κερπιτσοπούλου

Με αφορμή την ατομική έκθεση του εικαστικού και βραβευμένου διεθνώς ακουαρελίστα Γιώργου Πολίτη με τίτλο “Σαντορίνη” στην Govedarou Art Gallery, Γ.Παπανδρέου 5(πρώην Ανθέων, στάση Γεωργίου συνομιλήσαμε μαζί του.

Ο Γιώργος Πολίτης, Ο Γιώργος Πολίτης γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.) 2009 – 2015  και είναι μέλος πολλών ενώσεων. Ο Γ.Πολίτης είχε ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Αγγλία και Γαλλία. Έχει διατελέσει κριτής πέντε διεθνών εκθέσεων υδατογραφίας. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (σε Αγγλία, Αμερική, Αυστραλία, Καναδά, Γαλλία) και έχει κερδίσει πολλά βραβεία και διακρίσεις. Επίσης έχουν δημοσιευτεί άρθρα και εργασίες του σε διάφορα περιοδικά τέχνης,  ενώ έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τι το διαφορετικό βρήκατε στη Σαντορίνη ώστε σας παρακίνησε να εκφραστείτε καλλιτεχνικά για αυτή;

H Σαντορίνη είναι πηγή έμπνευσης. Ένας επίγειος παράδεισος, απίστευτης φυσικής ομορφιάς. Οι αντιθέσεις λόγω των λευκών χρωμάτων των σπιτιών, τα υπέροχα μπλε χρώματα (ουρανός, θάλασσα, τρούλοι), η όμορφη αρχιτεκτονική… δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.

Στη συγκεκριμένη έκθεση θα παρουσιάσετε έργα βασισμένα στην τεχνική της ακουαρέλας. Ποια είναι η ιδιαιτερότητα της τεχνικής αυτής και γιατί την επιλέξατε;

Η υδατογραφία έχει μια αμεσότητα που εδώ και χρόνια με έχει κερδίσει. Έχει φως και διαφάνεια, που ταιριάζουν μοναδικά στο λουσμένο από ήλιο τοπίο της Σαντορίνης. Μου αρέσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι μπορεί κανείς να τη δουλέψει εύκολα και alla prima σκιτσάροντας επί τόπου, ή να φθάσει σε επίπεδα φωτορεαλισμού, δουλεύοντας με πολλές στρώσεις στη συνέχεια.

Πώς επιλέγετε με τι θα ασχοληθείτε καλλιτεχνικά κάθε φορά; Είναι κάτι που σας κάνει κλικ κατευθείαν ή κάτι το οποίο γυρίζει στο μυαλό σας καιρό;

Θα έλεγα και τα δύο. Υπάρχουν ιδέες και θέματα με τα οποία ασχολούμαι και δημιουργώ σε σειρές. Σε αυτά πειραματίζομαι και προσπαθώ να βρω περισσότερες εκφραστικές δυνατότητες. Σε άλλες περιπτώσεις, αν δω κάτι ένα θέμα που με ενδιαφέρει και με συγκινεί, θα ασχοληθώ με αυτό, ακόμη κι αν είναι εκτός της θεματογραφίας και των αναζητήσεων που έχω τη συγκεκριμένη στιγμή.

Ποια είναι η άποψη σας για την καλλιτεχνική παραγωγή στη Θεσσαλονίκη; Υπάρχει θα λέγατε χώρος και μεριμνά για τους καλλιτέχνες της πόλης;

Θα μπορούσε να είναι και πολύ καλύτερη η μέριμνα. Όσο για τους καλλιτέχνες, εκφράζονται και εργάζονται συνεχώς. Προφανώς για την ποιότητα μπορούν να υπάρχουν διάφορες γνώμες, εγώ θα αποφύγω τέτοιες κρίσεις. Πάντως είναι σημαντικό ότι υπάρχει έντονη δραστηριότητα και προσπάθεια για καλλιτεχνική έκφραση.

Αν θα μπορούσατε να επιλέξετε ένα οποιοδήποτε τόπο για να μείνετε εκεί πέρα ένα χρονικό διάστημα και να δημιουργήστε εκ νέου, ποιος θα ήταν αυτός;

Νομίζω ότι θα μπορούσα να βρω θέματα σε οποιοδήποτε μέρος. Το θέμα είναι κάτι πολύ σχετικό. Πάντως μια χώρα που με ενθουσίασε με την ποικιλία των ερεθισμάτων που προσφέρει, αλλά και την φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων είναι η Κίνα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αν υπάρχει υγεία, να συνεχίσω να εργάζομαι, να ερευνώ και να μαθαίνω.

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον Γιώργο Πολίτη.

Συνέντευξη:Αγγελική Κερπιτσοπούλου

Η Αγγελική Κερπιτσοπούλου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Θεωρητικός της τέχνης και των Νέων Μέσων και Ψηφιακής Κουλτούρας. Κύρια ενδιαφέροντα των ερευνητικών της εργασιών είναι η αναζήτηση του είναι του κάθε πράγματος ή έννοιας, καθώς και η κοινωνική αλλαγή τόσο μέσα από την τέχνη όσο και από τα νέα μέσα.

Πρόσφατα ξεκίνησε τις σπουδές της στο τμήμα Μουσειολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμού του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.